Fastande elever riskerar skolk

1 av 2 | Foto: PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

avJonna Claesson, TT

NYHETER

Elever i Ronneby som på skoltid fastar under ramadan riskerar att bli hemskickade och få frånvaron registrerad som skolk, vilket SVT Nyheter Blekinge var först med att berätta.

Foto: Anna Molander Fotograf
Jonas Nordström, rättschef på Skolverket.

Under den muslimska fastemånaden, som inleds i slutet av maj, får personer som följer koranen inte äta, dricka med mera när det är ljust ute.

Nu har grundskolerektorer i Ronneby skrivit till föräldrarna att fastande elever måste hämtas på skolan.

Vi ser på skolan barn som kommer för sent för att de är trötta för att de inte äter som vanligt. Vi ser också att barnen har svårt med koncentrationen, är bleka och har svårt att orka med en hel skoldag. Som rektor och skolsköterska vill vi att barnen ska må bra och orka med sin skoldag och kunna delta på de aktiviteter som man har nu i slutet av terminen.
Barnen ska äta på skoldagarna och om de måste fasta får de göra det på helger och lov”, skrev de i brevet.

SVT Nyheter Blekinge har pratat med en elev på en skola i Ronneby om fastan.

– Jag mår inte dåligt av det, jag mår bättre, säger Saly som går i nionde klass.

”Strider mot skollagen”

Jonas Nordström rättschef på Skolverket säger att utgångspunkten är att alla har rätt till utbildning. En elev kan inte bli portad från skolan för att den inte äter.

– Det här går i strid med skollagen och vi har lämnat över ärendet till skolinspektionen för vidare granskning. Skolan kan inte göra en sådan kollektiv bedömning. De skriver att de inte tar ansvar för fastande elever, men skolor har alltid ansvar för eleverna på skolan under den tid som de är där.

– Man kan inte hindra någon från att fasta men påverkar det någon så mycket att någon blir sjuk så får man självklart ha dialog med föräldrarna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ronneby

Fasta

Skolverket