Ümit, 25: ”Jag pekades ut som terrorist på bion”

Foto: Privat
Ümit var på bio med sin flickvän Mikaela.
NYHETER

Ümit skulle fira flickvännens födelsedag på bio. Men ett olämpligt bemötande från biovärdens sida förvandlade filmkvällen till en mardröm.

– Efter det här var dagen ett rent helvete, jag blev jätteirriterad alltså, säger Ümit.

Foto: Privat
Ümit kände sig rasistiskt utpekad på SF-biografen.

Under påskhelgen firades 25-årige Ümit Civi‎s flickvän Mikaelas födelsedag. I söndags skulle de gå på bio efter ett besök hos Ümits föräldrar i Göteborg – därifrån hade de med sig några kassar med mat.

Ümit hade köpt biljetter till VIP-visningen av ”Fast & Furious 8” på en SF-biograf. I det erbjudandet ingår gratis dricka och popcorn.

– När vi ska gå in i salongen säger min tjej att hon vill gå på toaletten innan. Så då tar jag kassarna, och säger till biovärden att jag ska gå in och lämna dem, och sedan komma ut igen och hämta popcorn och dricka, säger Ümit.

”Ser misstänkt ut”

Enligt Ümit var biovärden helt okej med den lösningen – det hade av naturliga skäl blivit svårt att bära allt samtidigt. Men när Ümit kom ut ur salongen efter att ha lämnat påsarna kom biovärden fram.

– Då säger han: ”du går in, hämtar dina påsar, lämnar påsarna hos mig och sen tar jag hand om dem”. Jag förstod inte varför, många har ju med sig väskor och påsar på bio.

Då förklarade värden att han sett att många ”reagerat” på att Ümit lagt kassarna på golvet vid sin stol och sedan lämnat salongen.

– Han sa att det ”ser misstänkt ut”, och att jättemånga vred och vände på sig.

Han tvingades gå in igen och hämta sina saker och lämna över dem till biovärden medan hela salongen tittade på. Det var nästan det som kändes allra värst, säger han.

– Det blev som att han trycker in det i allas huvud, att jag är en misstänkt terrorist. Efteråt ville vi bara därifrån, vi ville inte ens se filmen. Folk satt och viskade.

Beklagar på Facebook

Ümit valde att skriva ett FacebookinläggSF Bios sida, där flera svarat med upprörda kommentarer.

– Efter att det här hade hänt var hela den dagen ett helvete. Jag blev jätteirriterad alltså. Det kändes inte okej.

Ümit hoppas på att få en ordentlig ursäkt och någon form av kompensation från SF. Han är fortfarande arg och ledsen över behandlingen.

– Är de rädda för folk som har med sig påsar? Varför tar de inte allas i så fall, varför väljer de just mig? Det känns som profilering, verkligen, säger han.

”Bara otur”

Thomas Runfors, informationschef vid SF, säger att deras första uppgift är att se till att besökarna har trevligt men att de ibland kan välja att ingripa och kontrollera även om personen ifråga kan känna sig utpekad eller misstänkliggjord – som denna gång då de kvarlämnade kassarna kan ha skapat oro hos andra besökare.

– Det är bara otur att han känner sig utpekad på grund av sin etnicitet, säger han och fortsätter:

– Vi gör inte skillnad på våra kunder och vi hoppas självklart på förståelse för att vi gör vad vi kan för att biobesöket skall kännas så tryggt som möjligt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rasism

SF Bio

Göteborg