Gerard, 47, blev vittne till attacken på Borough Market

NYHETER

Klockan 01.25 svensk tid bekräftade Londonpolisen att England drabbats av en ny terrorattack.

Aftonbladet har pratat med Gerard Vowls som var på plats vid Borough Market när flera misstänkta gärningsmän genomförde attacken.

– De sprang bara runt och knivhögg folk.

Foto: Peter van den Berg
Gerard Vowls blev vittne till attacken på Borough Market.

Vid 03-tiden, natten mot söndagen, var det glesare mellan sirenerna kring London Bridge. De Londonbor vars utekväll slutat i en tragedi hade rört sig hemåt. Kring polisavspärrningarna trängdes folk som bor i området i väntan på att få komma hem. Inifrån hördes ett par höga knallar. Brittisk media rapporterar om att polisen utfört kontrollerade explosioner.

Gerard Vowls, 47, är på väg hem, fortfarande i chock. Han var på en pub i Borough Market och såg på fotboll och säger sig strax efter klockan 23 på lördagskvällen ha sett tre män gå till knivattack mot en folkmassa utanför.

– När man ser någonting sådant så behöver man ha en biljardkö eller ett basebollträ på sig, för de hade knivar. De sprang bara runt och knivhögg folk, säger Vowls till Aftonbladet.

Och fortsätter:

– Jag såg en man knivhuggas och trodde först inte att det var sant. Men hans kompis skrek: ”han har blivit knivhuggen”. Sen gick de till attack mot en kvinna och jag skulle vilja ingripa men det var omöjligt. Jag mot tre killar med knivar. Sedan fortsatte de med killen bredvid henne.

Alla var livrädda och sprang därifrån

Vowls säger att han plockade upp en cykel för att försöka skydda sig om männen skulle komma närmre honom. Medan de fortsatte ska folk i barerna ha kastat flaskor, glas och stolar mot männen för att försöka stoppa dem, säger han.

– Jag försökte säga till folk att ”kom igen, vi måste gadda ihop oss och stoppa dem, plocka upp barstolar och gå emot dem” men det gick inte. Alla var livrädda och sprang därifrån, säger Vowls.

Enligt honom ska männen ha skrikit ”det här är för Allah”.

– De har övervakningskameror på marknaden så i morgon kommer vi väl se hur många det var. Men jag är i chock, jag vill bara veta att den flickan är vid liv.

ARTIKELN HANDLAR OM