Svenska politiker efter London-dådet: ”Sorg och ilska”

avAdam Westin

NYHETER

Storbritannien har drabbats av den tredje terrorattacken på kort tid.

Centerledaren Annie Lööf säger att terrordådet är en ”smärtsam påminnelse” från tidigare händelser i vår.

Stefan Löfven uttrycker ”sorg och ilska”, och utrikesminister Margot Wallström säger terrorn måste ”utrotas”.

1 av 2 | Foto: Andreas Bardell
Statsminister Stefan Löfven

I går kväll drabbades Storbritannien av ett terrordåd, för tredje gången på kort tid.

Vid 22-tiden på lördagskvällen, lokal tid, körde en skåpbil in i en folkmassa på London Bridge. Tre män i fordonet klev sedan ut och knivhögg människor vid närliggande Borough Market, innan de sköts till döds av polis. Flera personer dödades i attacken och ett 50-tal skadades.

Ännu en gång har terrorn slagit till i Storbritannien och Europa – och svenska politiker går ut med sina sympatier.

”Djup sorg och stor ilska för de oskyldiga liv som förlorades i London igår kväll. Vi måste besegra terrorismen”, skriver Stefan Löfven via sitt Twitterkonto.

I mars dog fem personer när fotgängare på Westminster bridge i London mejades ner med en bil och en polis attackerades med kniv utanför parlamentsbyggnaden i centrala London. Två månader senare dödades 22 personer och ett 60-tal skadades när en man utlöste en bomb i entrén till popstjärnan Ariana Grandes konsert i Manchester.

Utrikesminister Margot Wallström citerar Olof Palme.

Centerpartiledaren Annie Lööf säger att ”terrorattentat på två platser ger oss en smärtsam påminnelse om tidigare terrordåd denna vår.”

Bland partiledarna har även Anna Kinberg Batra (m), Liberalernas partiledare Jan Björklund, vänsterledaren Jonas Sjöstedt och kd-ledaren Ebba Busch Thor twittrat på söndagen.

... liksom den aspirerande partiledaren för Liberalerna, Birgitta Ohlsson:

”Inget kan vänja oss vid det urskiljningslösa hatet och dödandet”, skriver Gustav Fridolin, utbildningsminister och språkrör för Miljöpartiet i ett inlägg på Facebook.

Carl Bildt, tidigare stats- och utrikesminister för Moderaterna, skriver att det är förfärligt att oskyldiga människor ännu en gång dött i en terrorattack.