Barnmorskan som vägrat aborter förlorade i AD

Barnmorskan Ellinor Grimmark som nekades jobb för att hon vägrade utföra aborter förlorade i Arbetsdomstolen.

Hon diskriminerades inte, slår domstolen fast.

Ellinor Grimmark driver sin sak via domstolar.
Ellinor Grimmark driver sin sak via domstolar.

Arbetsdomstolen, AD, meddelade i dag sin dom i rättegången mellan barnmorskan Ellinor Grimmark, som vägrat utföra vissa arbetsuppgifter, och Jönköpings region, som i sin tur nekat henne arbete.

Ellinor Grimmark anser att regionen kränkt hennes rättigheter samt att de gjort sig skyldiga till diskriminering då de nekat henne jobb.

Samtidigt meddelar Grimmarks juridiska ombud Ruth Nordström att domen kan komma att överklagas.

– Mycket talar för att vi tar detta vidare till Europadomstolen. Det finns en väldigt stark rättspraxis i Europadomstolen och det finns också starkt stöd i svensk lagstiftning, säger Ruth Nordström efter domen.

Malin Björk, Vänsterpartiets EU-parlamentariker, är lättad efter domen.

- I Europaparlamentet märker vi tydligt av det organiserade abortmotståndet och ser vilka förödande konsekvenser abortvårdsvägran kan få. I Italien, till exempel, vägrar sju av tio gynekologer att utföra abort. Förra året dog en kvinna på Sicilien i sviterna av ett missfall efter att hennes läkare vägrat utföra abort. Det är helt oacceptabelt, säger Malin Björk i ett pressmeddelande, angående domen.

Vägrade utföra arbetsuppgifter

Barnmorskan Ellinor Grimmark nekades arbete på Jönköping läns tre sjukhus efter att hon vägrat att utföra abort, ge ut dagen efter piller samt att sätta in kopparspiral. Bakgrunden till hennes vägran är hennes kristna tro och hon menade därför att hon diskriminerats.

2014 stämde hon Jönköpings region till diskrimineringsombudsmannen, DO, men både DO och Jönköpings tingsrätt beslutade att hon inte diskriminerats. I januari började rättegången i Arbetsdomstolen mellan Jönköpings region och Ellinor Grimmark.

Amerikansk lobbyorganisation finansierar

Den amerikanska kristna lobbyorganisationen Allianse Defending Freedom, ADF, har visat sig stödja Ellinor Grimmark både juridiskt och ekonomiskt.

ADF arbetar för att göra abort olagligt och hoppas att genom att driva Grimmarks fall till Europadomstolen tvinga Sverige och andra europeiska länder ge vårdpersonal rätt att vägra utföra aborter.

Publisert:

LÄS VIDARE