Uppgifter: Akilov försökte ansluta sig till IS i Syrien

Nya uppgifter om den misstänkte terroristen

En frånskild fyrabarnsfar som missbrukat droger och har mycket begränsade kunskaper om islam.

Rakhmat Akilov har erkänt terrorattacken i centrala Stockholm. Nu börjar bilden av hans liv klarna alltmer.

– Han visste inte ens hur man ber, säger en person som besökt en moské i Sverige tillsammans med Akilov, enligt TT.

Samtidigt kommer uppgifter om att 39-åringen försökt ta sig till Syrien för att gå med i terrorsekten IS.

Strax före klockan 15 i fredags ska 39-årige uzbekiern Rakhmat Akilov ha kapat en lastbil och gett sig av på en vansinnesfärd mitt i centrala Stockholm. Ett stort antal personer mejades ner innan fordonet kraschade in i varuhuset Åhléns på Drottninggatan. Fyra personer avled i attacken. 15 fick föras till sjukhus, varav två fortfarande vårdas på intensiven.

Arbetade som svetsare

Knappt fem dygn efter det blodiga dådet växer en allt tydligare bild av Rakhmat Akilovs liv fram. Nyhetsbyrån TT har tagit del av material från den uzbekiska tjänsten vid Radio Free Europe/Radio Liberty, som har goda kontakter med uzbeker både i och utanför Uzbekistan.

De uppger att Rakhmat Akilov växte upp i den välkända staden Samarkand. Han ska ha arbetat som svetsare. Tillsammans med sin ex-hustru har han fyra barn.

Akilov har beskrivit tillvaron i hemlandet som relativt harmonisk.

Försökte ta sig till Syrien

Bland Rakhmat Akilovs bekanta i Uzbekistan ska det ha varit välkänt att han hade ytterst begränsade kunskaper om islam. 2012 flyttade han till Turkiet, och där ska han ha radikaliserats. Enligt TT:s uppgifter har Akilov dock inte heller senare gått in på djupet i religionen.

I november 2014 sökte Rakhmat Akilov uppehållstillstånd i Sverige. En person som besökt en svensk moské tillsammans med honom uppger att han ”inte ens visste hur man ber”. Han ska dock ofta ha sagt saker som att ”våra bröder i Syrien gör det enda rätta, räddar liv på muslimska barn och kvinnor", rapporterar TT.

Sedan tidigare är det känt att 39-åringen uttryckt sympatier för terrorsekten IS.

Källor inom Uzbekistans säkerhetstjänst uppger för Reuters att Rakhmat Akilov försökte ta sig över gränsen till Syrien från Turkiet 2015. Han ska dock ha gripits i samband med gränspassagen och deporterats till Sverige.

Var efterlyst

Den ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterar att Akilov efterlystes i Uzbekistan i februari i år för brott som kopplas till religiös extremism. Enligt en källa i det uzbekiska rättsväsendet öppnades utredningen på grund av ”produktion eller spridning av material som utgjorde ett hot mot allmän säkerhet”och ”deltagande i religiösa och extremistiska organisationer”.

Enligt Expressen besökte Akilov en hemlig källarmoské i Stockholm två veckor före terrorattacken. Där ska två IS-rekryterare ha varit verksamma.

Säpo: Gick inte att belägga

På Säkerhetspolisen, Säpo, är det locket på om de nya uppgifterna.

– Jag är medveten om att det florerar uppgifter av olika slag men det är ingenting som jag kan kommentera. Det råder förundersökningssekretess så jag kan varken bekräfta eller dementera information som vi eventuellt har, säger Simon Bynert, pressekreterare på Säpo.

Han fortsätter:

– Det vi kan säga är att den här individen har förekommit i vårt underrättelseflöde. Det rörde sig om enstaka uppgifter som vi fick i form av underrättelser. Vi arbetade för att belägga dessa, men vi landade i att det inte gick.
Om ni hade fått kännedom om att Akilov var efterlyst och att han försökt ansluta sig till IS, hade det lett till att ni vidtagit någon åtgärd?

– Det blir en hypotetisk fråga och det är ingenting som jag kan kommentera.

Har ni haft kontakt med myndigheter i Uzbekistan efter terrordådet?

– Du får samma svar där. Vi har ett brett internationellt samarbete och vi hämtar in information från en rad olika instanser. Men vilken kommunikation vi har i enskilda fall och med enskilda länder är ingenting som jag kan kommentera, säger Simon Bynert.

”Sa till honom att inte tappa modet”

Under tiden i Sverige ska även de personliga problemen ha börjat hopa sig för Rakhmat Akilov. Vänner som Sveriges Radio pratat med beskriver att han blev alltmer instabil, och umgicks i kretsar där kriminalitet och drogmissbruk förekom. Akilov ska även själv ha använt narkotika.

– Jag sa till honom att inte tappa modet, att min situation är hundra gånger värre än hans. Jag har ingenting och om jag åker hem fängslas jag och de kan slå ihjäl mig, men han är fortfarande ung och kan börja om, säger en vän till Sveriges Radio.

Rakhmat Akilov misstänks för terrorbrott genom mord, och har erkänt sig skyldig till dådet. På tisdagen häktades Akilov av Stockholms tingsrätt.

Publisert:

LÄS VIDARE