Video från Sergels torg-manifestation i artikel om turkisk folkomröstning

avStaffan Dickson

Tiotusentals människor samlades på Sergels torg för att sörja och hedra offren för terrordådet i Stockholm.

På den turkiska tidningen Hürriyets webbplats kunde läsarna dock få bilden av att det var ett möte kopplat till folkomröstningen i Turkiet.

"Rusning till utlandsröstningen de sista dagarna", löd rubriken till en video från Sergels torg.

På onsdagskvällen tog Hürriyet bort videon och meddelade att allt var ett misstag.

1 av 19
Faksimil från turkiska dagstidningen Hurriet där en film från manifestationen för terrorns offer används som exempel på högt valdeltagande i turkiska valet.

Två dygn efter terrordådet på Drottninggatan hölls i söndags en manifestation för kärlek på Sergels torg i Stockholm. Tiotusentals människor samlades för att hedra minnet av personerna som dog och lyssna till artister som Miriam Bryant, Nano och Richard Wolff.

Ett videoklipp från manifestationen användes under onsdagen i en artikel på den stora turkiska tidningen Hürriyets webbplats. Artikeln handlar dock inte om manifestationen i Stockholm utan om utlandsturkars valdeltagande i folkomröstningen om att ändra den turkiska grundlagen. "Rusning till utlandsröstningen de sista dagarna", löd rubriken till videon.

På onsdagskvällen meddelade Hürriyets redaktion i ett mejl till Aftonbladet att videon är borttagen och att det hela berodde på ett misstag.

Skulle innebära ökad presidentmakt

Om turkarna röstar ja till en ändring av grundlagen skulle dagens parlamentariska styre ersättas med ett presidentstyre. Kritiker varnar för att lagändringen skulle göra president Recep Tayyip Erdogan enväldig medan han själv och regeringspartiet AKP säger att den skulle innebära ökad stabilitet. Klart är att premiärministerposten skulle avskaffas och att presidenten skulle ges makt att utnämna ministrar och myndighetschefer samt en majoritet av landets viktigaste domare.

ARTIKELN HANDLAR OM