Hemliga dokument visar rysk inblandning i USA-valet

avEbba Thornéus

1 av 2

Hemliga dokument från en statlig tankesmedja visar nu på rysk inblandning i USA-valet – allt till Donald Trumps fördel.

Det uppger nu flera källor inom både den förra och nuvarande amerikanska administrationen för Reuters.

Bland annat ska propagandakampanjer använts i sociala medier för att valet skulle leda till en mer ryssvänlig president.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Det är dokument från den statliga tankesmedjan Ryska institutet för strategiska studier som består av före detta tjänstemän från ryska utländska underrättelseverksamheten som hamnat i den amerikanska underrättelsetjänstens händer.

Tankesmedjan – som kontrolleras av president Vladimir Putin – ska ha lagt upp en påverkansstrategin med konkreta exempel på hur man kan påverka det amerikanska presidentvalet i en mer ryssvänlig riktning.

Enligt källor till Reuters har dokumenten cirkulerat på högsta nivå inom den ryska regeringen.

Propagandakampanjer

Ett av dokumenten från juni förra året visar att Kreml rekommenderats att inleda en propagandakampanj på sociala medier och ryska statsstyrda medier för att få USA att välja en mer Rysslands-vänlig president än den då sittande Obama-administrationen.

I ett annat dokument, från oktober, är rekommendationen att försöka underminera och ifrågasätta väljarnas tilltro till det amerikanska valsystemet. Detta då mätningar visade Hillary Clinton sannolikt var på väg att vinna valet.

Bland annat skulle man byta strategi och sluta med att propagera för Trump och i stället sprida rykten om röstfusk för att misskreditera Clinton.

– Putin hade den här målsättningen i åtanke hela tiden, och bad institutet att rita honom karta för att genomföra det, säger en av de amerikanska källorna till Reuters.

Putin förnekar inblandning

President Putin har dock på alla sätt förnekat att Ryssland skulle ha varit inblandade i det amerikanska valet och varken hans stab eller tankesmedjan vill kommentera uppgifterna i dokumenten enligt Reuters.

President Trump har tidigare dementerat att valresultatet skulle ha påverkats av någon rysk ”aktivitet” och trots omfattande undersökningar av både FBI och kongressen har det ännu inte presenterats några officiella bevis för att Trumps valseger skulle ha påverkats av ryska aktiviteter.

ARTIKELN HANDLAR OM