Löfven vill inte ge ensamkommande andra chans

Foto: Andreas Hillergren
Statsminister Stefan Löfven (S).

avPär Karlsson, TT

NYHETER

Miljöpartiet vill att ensamkommande barn och unga som kom till Sverige 2015 ska få en ny chans att få permanent uppehållstillstånd.

Men statsminister Stefan Löfven (S) stödjer inte beslutet.

– Nej, vi har de lagar vi har, säger han till TT.

I lördags, på Miljöpartiets kongress, beslutade de gröna att partiet ska verka för att de som kom som ensamkommande barn till Sverige 2015, och som fått avslag för att de hunnit fylla 18 år, ska få en ny möjlighet att få permanent uppehållstillstånd. Kongressen gick därmed längre än vad partistyrelsen ville.

MP-språkröret Gustav Fridolin sa efter beskedet att det kommer att bli mycket svårt att få något politiskt gehör från andra partier för den nya linjen.

Och nu ger Socialdemokraterna, det andra partiet i regeringen, tummen ned för en eventuell lagändring. I en intervju med TT säger statsminister Stefan Löfven (S) att det inte är aktuellt.

– Nej, vi har de lagar vi har.

Bakom MP-beslutet ligger problem med långa handläggningstider vilket inneburit att personer som var under 18 år när de kom har blivit myndiga när de väl prövas för asyl och därmed löper en större risk att få ett nej.

Om de långa handläggningstiderna säger statsministern:

– Vi har haft en puckel, det är inte lyckligt att det blev så, säger Löfven men tillägger att de som får nej på sin asylansökan måste lämna.

ARTIKELN HANDLAR OM