Norska berget Mannen kan rasa när som helst

NYHETER

Mannen fortsätter att falla.

Nu rör sig det norska berget allt snabbare och myndigheter försöker att påskynda ett ras.

– Vi har pumpat in 75 000 liter vatten, säger Arne Søiland på norska vatten- och energimyndigheten.

Berget Mannen som ligger drygt 25 mil sydväst om Trondheim i Norge har varit på väg att rasa tre gånger tidigare. Efter kraftigt regn ökade risken för ras igen.

Nu försöker myndigheterna att provocera fram ett ras genom att pumpa ner vatten i sprickorna i berget.

– Fram till klockan 6 i dag har vi tillfört 75 000 liter vatten. Snart därefter såg vi relativt stora rörelser, säger Arne Søiland, presskontakt på vatten- och energimyndighet (NVE), till tidningen Verdens Gang.

– Vi är osäkra på resultatet men vi gör ett försök, för vi hoppas kunna utlösa ett skred, så att pressen för dem som bor under fjällpartiet ska bli mindre.

Evakuerat boende

Det var strax efter midnatt natten mot fredagen som man började att pumpa in vatten i berget efter att nivån för ras ökat till rött, alltså ”extrem fara”.

Aldrig tidigare har man sett så kraftig rörelse i berget.

– Det är ganska markanta ökningar mellan tre och fyra i natt, säger Søiland och tillägger att det är svårt att uppskatta hur mycket rörelse berget tål innan det rasar.

Vid en pressträff under fredagseftermiddagen berättade Harald Blikra på NVE att berget flyttar sig 15 centimeter per dygn.

De elva boende vid berget har nu evakuerats.

– De upplever detta som väldigt slitsamt. Det är den fjärde evakueringen de är med om och det tar på att leva så, säger Lars Olav Hustad, ledande politiker i Rauma kommun, enligt norska nyhetsbyrån NTB.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trondheim