Här är nazisterna som vapentränats av svenska försvaret

De förbereder sig för väpnad kamp. I hemliga chattar diskuterar svenska nazister var man snabbast – och enklast – kan vapenträna.

Tolv av de 84 nazister som SvD/Aftonbladet har granskat har dessutom militärtränats av Försvarsmakten.

Kunskapen om vapen bland medlemmarna inom NMR är stor.

Av de 84 nazister som Aftonbladet/SvD granskat, har tolv gjort militärtjänstgöring. Ingen av dem hade någon högre befattning, men de har fått grundläggande soldatutbildning som innebär att de har lärt sig att hantera vapen, gjort sjukvårdstjänst och lärt sig att använda skyddsmask.

Det helautomatiska vapnet AK5 och granatgeväret Carl Gustaf är två vapen som nazister i NMR har fått träning i genom svenska Försvarsmakten.

Den senaste att göra militärtjänstgöring bland de granskade nazisterna var Simon Högberg, kampgruppschef i Varberg, enligt NMR. Han tjänstgjorde som bevakningssoldat vid skyddsobjektet Försvarsmedicinskt centrum 2009. Högberg är den ende av de tolv som fortfarande är krigsplacerad, vilket innebär att han fått tilldelat en plats att åka till om det blir krig.

I NMR:s högsta ledning riksrådet har två utbildats av det svenska Försvaret inom ramen för militärtjänstgöringen: Emil Hagberg var amfibiesoldat 2004 på marinbasen på Berga i Stockholm, och Fredrik Vejdeland som var granatgevärssoldat 1997. Två av de sju nästesledarna har också gjort lumpen: Freddy Nerman var stridsfordonssoldat 2009 och Anders Rydberg utbildades till kock 2003.

Hur många som var övertygade nazister redan när de gjorde sin militärtjänstgöring är oklart. Men åtminstone en av dem, Freddy Nerman, har själv på propagandasajten Nordfront berättat att han blev medlem i NMR 2008. Året därefter gjorde han sin militärtjänstgöring på regementet P7.

Inom NMR finns det fler som dras till militären. Erik Wuttudal, kampgruppschef, syns allt oftare i de främre leden i Nordiska motståndsrörelsen och är gruppchef för en av de lokala kampgrupperna i Skaraborg. Han gjorde sig ökänd när han i somras klev ut på tennisbanan under en semifinal på Swedish Open i Båstad, höjde en knuten näve och ropade “hell seger”.

Avvecklades

SvD:s och Aftonbladets granskning visar att han har försökt komma närmare Försvarsmakten. Förra året deltog han och fick betalt för grundutbildning och sjukvårdskurs hos Försvarsutbildarna. Då gick han under namnet Erik Larsson. Med utbildning från Försvarsutbildarna kan man söka jobb som sjukvårdare inom Försvarsmakten.

– Det var i vintras som vi fick reda på vad han hade för åsikter och bakgrund. Då blev han avvecklad hos oss och är inte längre välkommen i verksamheten, säger en person med insyn i ärendet.

I NMR:s hemliga chattar från plattformen Discord, som läckte ut på nätet i början av september och som granskats av SvD/Aftonbladet, erbjuder nazister sig att lära varandra vad de lärt sig i Försvarsmakten:

“Om någon vill veta mer om svensk militär så är det bara att fråga, är militärt utbildad med markstrids inriktning”, skriver en av personerna i chattgruppen ”militär överlevnad”. En annan person frågar om det finns mer information om militärträning på träningsläger i Polen eller Ryssland.

Chattarna har även använts för att försöka rekrytera potentiella nya medlemmar som har godkänts för att delta i chatten.

Inspirerat av Finland

Jeff Hede, kampgruppchef i Luleå, beskriver i en chatt NMR:s militäriskt inspirerade antagningskrav för att kunna bli aktivist. Kraven har inspirerats av det finländska försvarets antagningskrav till militärtjänstgöringen:

Nya rekryter ska kunna hoppa 2,2 meter från stillastående. Dessutom ska en blivande aktivist kunna springa 2,6 kilometer på 12 minuter eller under, göra 30 armhävningar på en minut, 40 situps på en minut och tio pullups, även det på en minut.

Den som inte har gjort lumpen kan ändå lära sig att skjuta genom att ta jägarexamen. I de hemliga chattarna för medlemmar i NMR, tipsar nazister varandra om var man snabbast och enklast kan ta jägarexamen. Den som är över 18 år kan efter avklarad jägarexamen ansöka om vapenlicens hos Polisen.

“Vilka erbjuder bäst kurser för jägarexamen? Gärna i Småland”, frågar en av chattmedlemmarna. Han får snabbt svar av någon på forumet som skriver att han har gått en tre dagar lång intensivkurs i Skövde: “9 av 10 klarar det direkt, klarar man det inte så får man hjälp att slutföra kursen vid ett senare tillfälle.”


LÄS OCKSÅ:
UNIK databas: Identiteterna på 80-tal svenska nazister
De är kärnan i den svenska nazirörelsen
”Det är inte skinheads, det är fullblodsnazister”
Säpo: ”Nazister som hotar rikets säkerhet ökar”


Publisert:

LÄS VIDARE