Nazihandboken som avslöjar aggressiva strategin

Nazisternas handbok: ”Segern kan endast nås genom anfall”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

De lär sina barn att se sig själva som ett vapen. De ska använda våld om det krävs och rekrytera nya anhängare om de sätts i fängelse.

Aftonbladet/SvD har tagit del av två handböcker från Nordiska motståndsrörelsen som avslöjar deras aggressiva strategier.

1 av 3 | Foto: Jerker Ivarsson

”Det är din plikt, barn, att lära dig hantera ditt vapen i strid och det är din plikt som far att lära ditt barn detta”.

Orden är hämtade från en namnceremoni för ett barn vars föräldrar är medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen, NMR. Ceremonin omskrivs i handböckerna för aktivister.

Redan när barnet fått sitt namn ska barnet bli ett nytt tillskott i den nazistiska kampen, en ny soldat i armén som ska rädda landet, och Norden, från “ockupationen”.

Aftonbladet/SvD har läst två handböcker för nya aktivister. NMR vill att man som aktiv nazist ska lämna sitt tidigare liv bakom sig, överge en eventuell karriär och vara rörelsen trogen. Organisationen är tydligt hierarkisk, sluten, och anser sig stå över lagen.

Klas Lund, tidigare ledare för Svenska motståndsrörelsen, och som dömts för bland annat dråp och betraktad som en av Sveriges farligaste nazister, skriver i en av böckerna att ”segern kan endast nås genom anfall”.


LÄS OCKSÅ:
UNIK databas: Identiteterna på 80-tal svenska nazister
Våldskapitalet: Här är brotten de är dömda för
Chefredaktörerna: ”Det här är inga fulla skinheads”
Avhopparen berättar: ”Jag var fylld av hat”
Säpo: ”Nazister som hotar rikets säkerhet ökar”

Här hittar du alla artiklar i granskningen.


Tydliga riktlinjer

I NMR:s ögon behöver du inte vara kriminell om du begått ett brott. Vissa av de fängslade NMR-medlemmarna ses därför som politiska fångar. Det finns också en insamling som kallas “fånghjälpen” inom organisationen, så att fängslade personer kan få pengar. Samtidigt som fängelsetiden också ska gå ut på att försöka värva nya medlemmar, enligt aktivistboken.

Det finns även tydliga riktlinjer om hur du ska bete dig om du blir gripen. NMR säger exempelvis att man måste tvivla på sin advokat. “De kan uppmana dig att offra dina kamrater för att själv kunna få fri. Sådan idioti ska du inte gå med på”.

Forskare som Aftonbladet/SvD talat med menar att det finns en tydlig konflikt inom nazistmiljön där vissa menar att det är dags att ta till mer våld.

– Våldet finns inom den här rörelsen hela tiden. Det handlar om att avskaffa demokratin och hänga folkförrädarna. Frågan som splittrar rörelsen, och har gjort under lång tid, är om man ska agera i självförsvar, eller mer offensivt, säger Christer Mattsson, forskare vid Göteborgs universitet och expert på högerextremism.

Våldet förespråkas även i organisationens egna texter; ”Den som tar till vapen mot detta dödens tyranni kan betraktas som hjältemodig”, står det i en av böckerna.

Det är efter valet 2018 som det kommer visa sig vilken riktning NMR kommer att ta, enligt Christer Mattsson.

– Jag kan inte tänka mig annat än att det pågår en inre spänning om man ska satsa på att att komma in i fler kommunfullmäktige och satsa på den politiska kampen eller använda sig av terror.

”Leder till våldshandlingar”

Christer Mattsson varnar för att hårdare lagstiftning kan trigga till mer våld. Det bekräftas också i handboken där det står att “så länge vi kan agera legalt finns det ingen anledning att beväpna sig med skjutvapen och sprängmedel”. Samtidigt som NMR också hävdar att våld endast ska användas i nödvärn.

– Nu har man skapat både engagemang och förhoppningar, och vad gör man av allt det när man inte lyckas vinna den politiska kampen? Jag tror det kommer leda till våldshandlingar, säger Christer Mattsson.

Våren 2015 registrerade NMR sitt parti hos valmyndigheten och samma år författades ett partiprogram, "Vår väg".

I programmet står det bland annat att de vill "stoppa massinvandringen" och med tvång skicka tillbaka ”rasfrämlingar” och inrätta ett rasbiologiskt institut som ska göra bedömningar av enskilda. NMR-ledaren Simon Lindberg deklarerade i augusti att NMR kommer att ställa upp i riksdagsvalet och i minst tre kommuner. Per Öberg i Ludvika, Fredrik Vejdeland i Kungälv och Bo Nilsson i Boden.

Aktivisthandböckerna som Aftonbladet/SvD läst är från år 2016 och 2010.


Så ser NMR:s organisation ut

Simon Lindberg är ledare för Nordiska motståndsrörelsen.

Riksrådet består av Lindberg och ytterligare tre män: Emil Hagberg, Fredrik Vejdeland och Pär Öberg.

Under dem finns sju nästeschefer. Varje näste omfattar ett antal län.

Inom varje näste finns ett antal kampgrupper. Varje grupp har ett nummer. Grupp 101 är till exempel den första kampgruppen i näste 1, grupp 102 den andra i näste 1, och så vidare.

(Klicka på kartan för att få mer info om varje näste)


Publicerad:

LÄS VIDARE