Donald Trump – USA:s nye president

Clinton: Rysslands hackerattacker var en hämnd mot mig

avGustaf Tronarp

De ryska hackerangreppen var en attack mot USA – och en personlig hämnd från president Vladimir Putin.

Det sa Hillary Clinton när hon för första gången kommenterade turbulensen efter sin valförlust:

– Putin har en personlig konflikt med mig.

I efterspelet av det amerikanska valet har misstankarna om att Ryssland genomfört hackerattacker i syfte att stödja Donald Trump varit en av de hetaste frågorna.

Såväl FBI som Vita huset har uppgett att det finns bevis för att ryska statliga hackare har angripit nyckelpersoner och politiska organisationer i syfte att påverka valet. Målsättningen ska ha varit att öka chanserna för en Trump-seger.

Obama lovar att hämnas

Tidigare i veckan rapporterade amerikanska medier att Rysslands president Vladimir Putin varit personlig inblandad i IT-attackerna.

USA:s president Barack Obama utlovade hämndaktioner mot regimen i Kreml.

– Vi behöver vidta åtgärder, och vi kommer att göra det vid en plats och tid som vi väljer själva, sa han i en intervju med radiokanalen NPR.

Trump: Löjligt

Den blivande presidenten Donald Trump har beskrivit anklagelserna mot Ryssland som ”löjliga bortförklaringar”.

– Varje vecka är det en ny ursäkt. Vi vann en jordskredsseger i elektorskollegiet, har han sagt till Fox News.

Den demokratiska kandidaten Hillary Clinton har dock varit tyst om hacker-historien. På torsdagen berörde hon dock ämnet under ett tal inför viktiga bidragsgivare på Manhattan i New York.

”Handlar om vårt lands säkerhet”

Då sa Clinton att hon förlorade valet på grund av två faktorer, som båda ”saknar motsvarighet” i historien: FBI-chefens brev om att nya mejl hittats i utredningen kring hennes privata server – och de ryska it-angreppen.

De sistnämnda beskrev Hillary Clinton som ”en attack mot USA” som syftade att ”underminera demokratin”. Hon sa också att de var en personlig hämndaktion från Vladimir Putin. Bakgrunden till detta ska ha varit att Clinton hävdat att parlamentsvalet i Ryssland 2011 var riggat.

– Putin gav mig offentligt skulden för vad som egentligen var ett utslag av raseri från hans eget folk. Det finns en direkt koppling mellan vad han sa då och vad han gjorde under det här valet, hävdade hon, enligt New York Times.

Men enligt Clinton är det inträffade mycket större än ett personligt bråk.

– Vi går långt bortom politiska bekymmer här. Det här handlar om integriteten i vår demokrati och vårt lands säkerhet.

ARTIKELN HANDLAR OM