”Är väldigt nyfiken på beskedet”

1 av 3 | Foto: AFTONBLADET
NYHETER

VISBY. Rikets säkerhet ligger i ena vågskålen.

I den andra: många ryska miljoner i hyra till ekonomiskt trängda Gotland och Karlshamn.

I dag är lokalpolitikerna kallade till Stockholm för ”information”.

I eftermiddag sitter utrikesminister Margot Wallström (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) ner med sina partikollegor på lokalnivå. De ska informera om regeringens syn på att ryska gasledningsföretaget Nord Stream kanske får hyra hamnplats.

Hemligstämplad information från Försvarsmakten ingår
i informationen på dagens möte, skriver DN.

150 miljoner kronor

Från Gotland kommer regionrådet Björn Jansson (S), ord­förande i kommunstyrelsen. Kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S), har rest upp från Karlshamn i Blekinge.

– Jag är väldigt ­nyfiken på beskedet. Jag vill också att regeringen säger något, säger Björn Jansson till Aftonbladet.

Han har i flera veckor fått kritik för att han väljer att se ryska Nord stream 2 som vilket företag som helst. Nu ser han fram emot att regeringen tar bladet från munnen.

För Slite på Gotland handlar det om hyresintäkter för hamnen på upp till 50 miljoner kronor, för Karlshamn nämns siffran 100 miljoner.

Det kan bli tummen ner.

– Om det har med rikets säkerhet att göra så är det självklart rimligt. Då handlar det om att hitta någon form av kompensation, även om jag inte räknar med att de kan betala ut pengar direkt till vårt hamnbolag, säger Per-Ola Mattsson i Karlshamn till DN.

Riktar en känga mot C

I övermorgon fattar tekniska nämnden i Visby ­beslut om Slite.

– Gotland står inte och faller med de här pengarna, men nu vill någon nyttja vår hamn. Utifrån det kan jag ­inte se ­något fel, säger Björn Jansson till Aftonbladet.

Han passar på att rikta en känga mot oppositionsledaren Eva Nypelius (C) som sitter en våning ner i det som tidigare var regementets lokaler.

–  Centern säger att man står bakom avtalet, men hoppas att regeringen säger nej.

Eva Nypelius ­säger att hon inte vill se det som en hamnfråga utan som en säkerhetspolitisk fråga. Och då måste regeringen sätta ner foten och sätta stopp.

– Jag känner en oro för det som händer
i vår omvärld. Det måste regeringen också se, säger hon.

”Är annorlunda”

Eva Nypelius var 2008 ordförande för kommunstyrelsen när de drev igenom upprustningen av ­piren för Nord stream 1. Hon invignings­talade också när piren ny­invigdes.

– Jag tyckte då att det var ett rätt beslut. Men i dags­läget känner jag att läget är annorlunda.

Frågan om kompensation för den uteblivna mångmiljonhyran om regeringen säger nej är känslig på Gotland.

Björn Jansson säger att han inte vill förhandla i medierna. Eva Nypelius vill ha ett motbud från regeringen.

– Det är en diskussion man måste ta i varje fall, säger hon.

Gotlandsmoderaterna säger den här gången klart nej till Nord Stream – och till ett eventuellt statligt plåster på såren.

– Regeringen ska inte gå in och skjuta till för en förlorad hamnintäkt. Vi vill inte hyra ut till dem och det är inte pengarna som ska styra, säger Simon Härenstam (M).

ARTIKELN HANDLAR OM