PRESENTERAS AV

7 hjältar som gav hopp om mänskligheten

Foto: Privatfoto
Ett helt gäng hjältar visade framfötterna under 2016.
NYHETER

2016 har varit ett intensivt nyhetsår, som ofta präglats av krig och flykt. Men i vardagen har det också funnits hjältar som sett till att vi vågat hoppas på en bättre framtid. Här är några av våra favoriter.

Foto: Privat
Mattias räddade en pensionär.

1. Mattias räddade äldre man

När Mattias Myrén, 25, stod mitt i tandborstningen en tidig morgon hemma i Vimmerby fick han syn på en man med rullator som låg livlös utanför huset genom fönstret.

Han sprang direkt ut för att hjälpa till.

– För mig är det självklart att hjälpa medmänniskor. Det är så jävla dumt när folk bara tittar på, sade han till Aftonbladet.

Mattias hittade mannen utanför i shorts och t-shirt mitt i den fyragradiga kylan. Han gick inte att tala med, men tog ett fast grepp om 25-åringen – och höll i tills ambulanspersonal kommit till platsen.

– Jag vill inspirera andra att göra liknande saker i den här typen av situationer, sade Mattias.

Foto: Privat
När slöjdläraren Sigvard satte i halsen ryckte Filip in.

2. Filip räddade slöjdläraren

Filip Lindgren, 15, satt med hörlurar och lyssnade på musik under träslöjdslektionen. Då bröt kaoset ut. Läraren Sigvard Nielsen hade satt i en äppelbit i halsen.

När Filip märkte vad som pågick bestämde han sig för att rycka in – och testa Heimlichmanövern han lärt sig på gympan.

– Jag gick på känsla och tryckte så hårt jag kunde, sade Filip då.

Med sex-sju bastanta tryck mot Sigvards rygg lyckades han rädda sin lärares liv. Och efteråt var tacksamheten stor – men Filip tog uppmärksamheten med ro.

– Jag ska fira med att käka glass och dricka O’boy, sade han.

Foto: Privat
Olle, 5, kom ihåg ramsan.

3. Olle, 5, hindrade köksbranden

När Olle Uddstål, 5, från Lerum var hos farmor och farfar i sommarstugan började köket brinna. En papplåda på spisen hade fattat eld.

Fastern, som var på plats, försökte ringa brandkåren men slog fel nummer. Då klev Olle in i handlingarna – med en ramsa han lärt sig på förskolan.

– Då säger han: ”112, lätt att slå”, berättade mamma Elin Uddstål efteråt.

Efter det lyckades fastern slå rätt nummer. Och även om gardinerna och köksfläkten blev förstörda kom familjen undan helskinnade. Olle fick mycket beröm efteråt.

– Det är klart att man är stolt. Det känns tryggt att veta att han kan behålla lugnet och tänka rationellt, sade mamma Elin.

Foto: Privat
Sjuåriga Triztan ringde ambulansen.

4. Mamma svimmade – då ringde Triztan ambulans

Camilla Edner från Högsäter hade en tid dragits med feber, yrsel och huvudvärk. En fredag blev hon så yr att hon svimmade i hemmet, och var okontaktbar.

Men då kom sonen Triztan, 7, på att han lärt sig ringa 112 i liknande situationer. Han samlade mod och ringde in.

– Jag tycker det är väldigt stort att han som är sju år gjorde det trots sin rädsla, sade mamma Camilla.

Innan ambulansen var på plats hann Camilla vakna, och såg Triztan stå och prata med 112. Ambulansen tog sedan med henne till sjukhuset. Och efteråt hyllades Triztan såväl av ambulanspersonal som av sin mamma.

– – Jag ser honom som min lille hjälte. Även om jag berättat hur man ska agera i dessa fall så är det inte säkert att man gör något. Jag är verkligen jättestolt över honom, sade Camilla.

5. Martin hindrade självmord

När Martin Qviström cyklade över Västerbron i Stockholm en sommarkväll såg han en ung kvinna som planerade att hoppa. Han grep in – och lyckades prata med henne och hålla henne lugn tills polisen kom.

Efteråt skrev han ett uppmärksammat blogginlägg om händelsen.

– Jag skrev det för att vi måste få till en diskussion om självmord och psykisk ohälsa, sade han till Aftonbladet efteråt.

Martins egen bror tog sitt liv för över 20 år sedan, och därför brinner han extra mycket för frågan. Han tycker att vi måste hjälpa varandra, och bär också på ett annat viktigt budskap.

– Vi måste sluta vara homofober, rasister och hata varandra så mycket. För det är det som startar de här depressionerna. Vi måste vara snällare mot varandra, säger han.

Foto: Privat
Snöhjälten Peter hjälpte stockholmare i nöd.

6. Snöhjälten Peter skjutsade mängder

När ett snöoväder lamslog Stockholm i november i år blev många chockade. Bussturer ställdes in och bilköer bildades i princip överallt. Hemma i Tyresö satt Peter Olha, 26, och tog det lugnt.

Men då ringde en kompis som bad om skjuts. Han åkte till Skarpnäck för att möta upp henne.

– Det var intensivt. Lite apokalypsscener, det kändes som filmen ”Day after tomorrow”. Man kryssade fram och vips stod där tre parkerade bussar på rad. Det var surrealistiskt, berättade Peter.

När han skjutsat sin kompis och plockat upp fler på vägen insåg han att det var lika bra att fortsätta. Så mellan klockan halv nio och kvart i ett på kvällen och natten körde han skytteltrafik mellan Tyresö och Skarpnäck.

Totalt räknade Peter med att ha hjälpt uppemot 50 personer.

– Jag kände att jag kan ju inte lämna en massa folk där, sade han efteråt.

Foto: Privat
Anna fixade julskinkan.

7. Anna fixade julskinka åt dam

När en äldre kvinna kom fram och frågade Anna Edmark, som driver Ica-butik i värmländska Deje, om hjälp inför julen ställde hon självklart upp. Kvinnan var märkbart oroad och berättade att hon legat sömnlös över årets julskinka.

Barnbarnet skule hälsa på på äldreboendet, och kvinnan visste inte hur hon skulle fixa griljeringen. Men då grep Anna in.

– Det var ingen big deal alls, bara en god gärning för min del. Hon bestämde skinka och sen tog jag hem den och griljerade den, sade Anna efteråt.

När kvinnan kom till butiken för att ta emot skinkan var hennes ögon glansiga. Hennes tacksamhet kändes ända in i märgen.

– ”Jag kan lita på dig” sa hon. Och då svarade jag att det kan hon göra. Det var bara roligt att hjälpa till. Sen stod vi där och snyftade.

ARTIKELN HANDLAR OM