Efi, 29, på Europas most wanted-lista

Efi Irodotou, ”Blondinen från Cypern”, är misstänks för vållande till annans död, bedrägeri och mened.
NYHETER

HAAG. Efi Irodotou, 29, är en av Europas mest jagade kvinnor.

Hon misstänks för vållande till annans död, bedrägeri och mened och har nu varit spårlöst försvunnen under drygt åtta år.

”Blondinen från Cypern” jagas av polis över hela världen av och är en av Europols ”top targets”.

Den 27 februari 2007 kom den 17-årige studenten Emilios Ioannou körandes på sin moped i staden Limassol på Cypern. Han fick grönt ljus och körde ut i en vägkorsning. Ett par meter in i korsningen kom en bil från tvärgatan i full fart, mot rödljuset, och smällde rakt in i Emilios Ioannou.

17-årige Ionnaou skadades mycket allvarligt i kollisionen och avled lite senare på sjukhuset.

Bakom ratten i bilen som körde mot rött och rammade mopeden satt Efi Irodotou, född den 5 april 1987 och vid tillfället 19 år.

Smet från krocken

19-åriga Irodotou stannade inte bilen efter den allvarliga krocken utan smet från olyckplatsen i korsningen. Hon kunde senare gripas av polis som konstaterade att hon varit berusad när olyckan hände . Kvinnan åtalades för rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och smitning.

Foto: LOTTE FERNVALL
Europols kontor i Haag. Härifrån styrs EU:s brottsbekämpning.

En domstol friade dock Irodotou från merparten av åtalspunkterna och hon dömdes till två månaders fängelse. En dom som förvånade många experter i landet och chockade den avlidne tonåringens familj.

17-åringens pappa Pambos Ioannou brast ut i tårar när domen offentliggjordes.

– Emilios, de har dödat dig två gånger, sa han, enligt tidningen Cyprus News Report.

Ljög för domstolen

Åklagaren i målet överklagade emellertid domen till en högre instans.

I huvudförhandlingen som följde ljög Efi Irodotou i sitt vittnesmål och presenterade flera förfalskade handlingar för att förleda domstolen – hon delgavs då även misstanke om mened och bedrägeri.

Innan förhandlingen kunde avslutas flydde hon och är sedan dess spårlöst försvunnen. Irodotou har nu varit på flykt från polisen i drygt åtta år.

Så jagar Europol den svenske nazisten

2011 klassificerades hon med en rödmärkning av Interpol som en av världens mest eftersökta kriminella personer.

Sedan i januari har hon varit med på Europols lista över Europas mest eftersökta brottslingar. Hennes bild har publicerats i alla EU:s medlemsländer bredvid bilder på misstänkta mördare, våldtäktsmän, terrorister och människosmugglare.

Finska med på listan

– Hon var länge den enda kvinnan på listan. Vi hade en annan efterlyst kvinna från Finland med på listan ett tag men de finska myndigheterna valde senare att ta bort henne, säger polisen Peter de Scheemaker, chef för ”EU most wanted” på Europol.

I november i år tillkom ytterligare två kvinnor på ”Eu most wanted”, men 29-åriga Efi Irodotou har varit med ända sedan listan först lanserades i slutet av januari i år.

Fallet har uppmärksammats mycket stort på Cypern och i Grekland och den avlidne 17-åringens föräldrar har intervjuats i såväl tidningar som tv vid ett flertal tillfällen.

Den cypriotiska polisen har även efterlyst Efis föräldrar Irodotos Irodotou, 61, och Nitsa Irodotou, 57. De misstänks för skyddande av brottsling.

Man misstänker nu att alla tre befinner sig antingen i Grekland eller i Storbritannien, men de spår som finns i dag bedöms som ”kalla”.

Storsatsar i december

Under december månad kommer Europol att göra en specialsatsning på de mest efterlysta brottslingarna i Europa, berättar Peter de Scheemaker.

– Vi kommer fokusera på ett land varje dag. Det betyder att varje medlemsland får sajten själva en hel dag, det innebär att de då kommer att kunna lägga ut betydligt mer information, säger han.

Det är i nuläget oklart om Efi Irodotou kommer finnas med i satsningen.

– Det är upp till det enskilda landets polismyndighet vilka man väljer ut.

Satsningen ska ske i bokstavsordning vilket betyder att Sverige kommer att få tillgång till sajten först mot slutet av månaden.

Det är ännu inte helt fastställt vem den svenska polisen ska fokusera på.

Fyra efterlysta för brott i Sverige

Aftonbladet har tidigare rapporterat om vilka personer som svensk polis har efterlyst via Europols lista ”EU most wanted”. Det handlar om Simon Arnamo, 24, och Semi Oueslati, 43, som båda är misstänkta för mord i Sverige.

Bobel Nahir Barqasho, 32, som är dömd till 14 års fängelse för ett mordförsök i Södertälje är i dagsläget också med på listan.

Svenskarna på EU:s most wanted-lista

Tidigare har den algeriske medborgaren Amim Boali, 24, funnits med på listan efter önskemål från Sverige och polisens avdelning för grova brott i Malmö. Han misstänks för ett brutalt mord i Malmö, som inträffade på juldagen 2014

Alla fyra är, liksom Efi Irodotou, fortfarande på fri fot.

Känner du igen Efi Irodotou eller har uppgifter om var hon kan befinna sig? Ring den cypriotiska polisens FAST-grupp på 0035722607840-45 eller lämna ditt tips på eumostwanted.eu

Foto: Lotte Fernvall
Aftonbladet Oskar Forsberg och Lotte Fernvall på plats i Haag.