Mördade under psykos – döms till livstid

Anna Karolina Eriksson/TT

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2022-03-01

En man i 30-årsåldern åtalades i höstas vid Kristianstads tingsrätt misstänkt för mord på sin tidigare sambo. Arkivbild.

En 27-årig man döms till livstids fängelse för att ha mördat sin tidigare sambo.

Kvinnan hittades död i badrummet – den drogpåverkade mannen skyllde på att det slagit slint i huvudet.

Själv har han sagt att saknar minnen från stora delar av händelseförloppet och den rättspsykiatriska undervisningen har visat att han begick brottet under påverkan av en psykos som utlösts av droger.

Kristianstads tingsrätt konstaterar att mannen själv orsakat sin psykos genom att inta narkotikaklassade droger och läkemedel. Han hade vid ett tidigare tillfälle drabbats av psykos i samband med droger och borde ha insett att det fanns en risk för att det skulle hända igen, anser domstolen.

Kraftigt våld

I stunden hade han för avsikt att döda kvinnan och han utsatte henne för ett oprovocerat angrep med kraftigt våld, konstaterar domstolen vidare. Hon blev bland annat knivskuren i halsen.

”Rättens bedömning är att gärningen varit särskilt hänsynslös och att straffvärdet därför motsvarar livstids fängelse”, säger lagmannen Monica Felding i ett pressmeddelande.

Kvinnan, som var i 20-årsåldern, hittades död tidigt på morgonen i sin bostad i Kristianstad den 17 september, och polisen misstänkte genast att hon utsatts för ett brott.

Har nekat till brott

Den nu dömde mannen greps i ett tidigt skede. Han erkände i inledande förhör att han hade varit på plats och att han hade brukat våld mot kvinnan, men har hävdat att han inte gjort sig skyldig till brott eftersom han inte varit medveten om vad han gjorde och inte kunde kontrollera sina handlingar.

– Han har pratat lite i termer av att det har slagit slint. Han var narkotikapåverkad också, har kammaråklagare Johan Eriksson tidigare uppgett för TT.