Kritiken efter Morgan Johanssons tvärvändning: Pinsamt

Morgan Johansson i SVT:s program ”30 minuter”.
Morgan Johansson i SVT:s program ”30 minuter”.

Morgan Johansson (S) har tidigare kallat det främlingsfientligt att kräva språktest för att få svenskt medborgarskap.

I dag ingår kravet i regeringens migrationspolitik.

– Jag har tänkt om, säger migrationsministern i SVT:s 30 minuter.

2008 ville den dåvarande alliansregeringen, med Fredrik Reinfeldt i spetsen, införa språktest för att få svenskt medborgarskap.

Då skrev Morgan Johansson i sin blogg att förslaget var en ”magnet för främlingsfientliga väljare”.

Men nu låter det annorlunda. I somras klubbade riksdagen igenom regeringens nya migrationspolitik. Där ingår krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för att få permanent uppehållstillstånd.

I onsdagens avsnitt av ”30 minuter” frågades migrationsministern ut om vändningen av SVT-programledaren Anders Holmberg.

– Jag har tänkt om. Möjligheten att tala det språk som de flesta andra gör i vårt land är en nyckel in i integrationen. Och det är rimligt att ställa det kravet om man ska ha ett permanent uppehållstillstånd, sa Morgan Johansson.

Justitieministern pressades om vändningen i språktestfrågan.
Justitieministern pressades om vändningen i språktestfrågan.

Leijonborg: Sent ska syndaren vakna

Folkpartiet, nuvarande Liberalerna, tog upp förslaget om språkkrav redan 2002. Då var kritiken hård. Dåvarande L-ledaren Lars Leijonborg säger till SVT att han tycker att det är anmärkningsvärt att det skulle ta nästan 20 år för reformen att bli verklighet.

– Sent ska syndaren vakna, så det är naturligtvis bättre att vakna än att inte vakna alls. Är det okej nu kan det inte ha varit rasism då, säger Lars Leijonborg.

Kritiken: Är att sakna kompass

Morgan Johanssons helomvändning har fått stor uppmärksamhet i sociala medier.

Erik Slottner, Kristdemokraternas gruppledare i Stockholm, är kritisk:

”Att ena stunden anklaga andra för att driva främlingsfientlig politik för att sen anamma samma politik, det är att sakna kompass tycker jag”, skriver han på Twitter.

”Vet någon på regeringskansliet om Morgan Johansson har vaknat från knocken av @SVTHolmberg i gårdagens 30 minuter?”, skriver Moderaternas presschef Niklas Gillström på Twitter.

Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) skriver:

”Tänk hur många fler som hade kunnat haft ett arbete att gå till, hur många som kunnat läsa Pippi Långstrump till sina barn och kunnat hjälpa barnen med läxan om inte politiker som Johansson brunsmetat förslag som handlade om att motverka livslångt utanförskap!”.

Aftonbladet har sökt Morgan Johansson

Publisert:

LÄS VIDARE