L-höjdaren kräver Strandhälls avgång

”Det är sällan jag ser att hon ägnar åt sakpolitik”

Gulan Avci (L).
Gulan Avci (L).

L-toppen Gulan Avci kräver klimat- och miljöminister Annika Strandhälls (S) avgång.

Detta efter en tweet där ministern satte L:s förra partiledare Nyamko Sabunis hudfärg i centrum.

– Det här var droppen som fick bägaren att rinna över, säger Gulan Avci.

Gulan Avci, riksdagsledamot och jämställdhets- och skattepolitisk talesperson för Liberalerna, menar att tweeten där hon bland annat skrev ”Att man bytt ut en färgad kvinna mot en vit äldre jovialisk man har ju inte direkt förändrat att det är det man nu gör” är ett ovärdigt sätt att anklaga L för intern rasism.

Hon menar att ministern borde fokusera på sakpolitik och inte hålla på att smutskasta sina politiska motståndare.

– Annika Strandhäll är den som är mest känd, på sidan av Morgan Johansson (S), för att anklaga sina politiska motståndare att gå rasisters ärenden. Det är sällan jag ser att hon ägnar åt sakpolitik, säger hon.

”Inte konstigt att politikerföraktet ökar”

Gulan Avci säger att tweeten var den utlösande faktorn bakom hennes avgångskrav, men menar att det inte är första gången ministern gått över gränsen.

Hon ber nu statsminister Magdalena Andersson (S) att avskeda ministern.

– Jag utgår att Magdalena Andersson vill ha fokus på sakpolitiken, säger hon.

– Det är inte konstigt att politikerföraktet ökar i Sverige när man gör vidriga smutskastningar mot politiska motståndare.

Gulan Avci säger också att det är extra låg nivå på Annika Strandhälls uttalande eftersom det bara är en månad kvar till valet. Förhoppningen att Magdalena Andersson ska avskeda ministern är dock inte stor, eftersom Socialdemokraterna inte sparkat ministrar tidigare i liknade lägen.

Annika Strandhäll (S).
Annika Strandhäll (S).

”Borde be om ursäkt”

Riksdagsledamoten säger att Annika Strandhälls tweet om Nyamko Sabunis hudfärg, tillsammans med hennes retorik, urholkar begreppet rasism.

– Fruktansvärt ordval. De drabbar alla de små flickor som har en annan hudfärd när man slänger rasism på detta lättvindiga sätt, säger hon.

– Hon borde be om ursäkt till dem.

Gulan Avci säger att hon gärna möter Annika Strandhäll i en debatt om exempelvis feminism och jämställdhet.

– Jag kan utmana henne i sakpolitiska frågor. På deras planhalva om hon vill. Men vet inte inte om hon vågar möta mig. Hon borde göra det istället för att slänga ur sig en massa dänga och gömma sig bakom sina tweets.

Inte enda kritiken

Gulan Avci är dock inte den enda som varit kritisk mot Annika Strandhälls tweet. Bland annat har moderaternas gruppledare Tobias Billström reagerat starkt.

”Det är faktiskt helt galet att Strandhäll får Sabunis ledarskap till att bli en fråga om hudfärg (!)”, skriver han bland annat på Twitter.

En annan kritiker är Liberalernas presschef Niki Westerberg.

”Det är så ovärdigt att du - som är minister - inte är kapabel att föra en seriös politisk debatt. Jag ser fram emot att Sverige får en ny regering i höst så att du slutar skämma ut ditt departement varenda dag”, skriver hon på Twitter.

Strandhäll: ”Liberalerna är väldigt pressade”

I en kommentar till Expressen försvarar sig Annika Strandhäll mot Gulan Avcis avgångskrav.

– Vi befinner oss mitt i en brinnande valrörelse, jag tror att Liberalerna är väldigt, väldigt störda utav den debatt som nu sker och som inte minst finns internt i deras eget parti. Det vill säga att man öppnar upp för samarbete med ett parti som har rötter i den svenska nynazismen. Jag tror att Liberalerna är väldigt pressade utav den situationen. Så det får väl stå för Gulan Avci, säger hon.

Hon säger också att hudfärg och kön påverkar politiken.

– Att såväl kön som etnicitet är sådant som färgar våra samhällen och som har betydelse. Det tror jag inte är någon hemlighet för någon, säger hon.

Aftonbladet har sökt Annika Strandhäll, som via sin presstalesperson meddelar att hon inte vill kommentera. Hon hänvisar istället till kommentaren i Expressen.

Avci och Pehrson under pressträff tidigare i sommar.
Avci och Pehrson under pressträff tidigare i sommar.
Publisert:

LÄS VIDARE