Landsbygdspolitik

Kristdemokraterna startar bondeförbund – med ex-centerpartist i spetsen

Hoppas på sitt gamla parti: ”Hamnat i dåligt sällskap”

Av: 

Elmer Rikner

NYHETER

Kristdemokraterna startar ett bondeförbund med fokus på landsbygdsfrågor.

Frontman för initiativet är Staffan Danielsson, som under 50 år var centerpartist.

– Vi behöver en levande landsbygd, säger Kristdemokratiska Bondeförbundets (KDB) ordförande Staffan Danielsson.

I 50 år var Staffan Danielsson centerpartist, tills han för drygt ett år sedan gick över till Kristdemokraterna. Nu startar han partiets sjätte fristående förbund efter kvinno-, student och seniorförbundet, Kristdemokratisk Ungdom (KDU) och Öppna Kristdemokrater.

– Sverige har några storstäder och ett 10 tal större städer, men sedan är det landsbygd. De känner sig ofta lite övergivna och missbehandlade.

– Vi driver fram som det borgerliga landsbygdspartiet, man har landsbygdsfrågor som ett av sina tre prioriterade frågor inför valet och då har vi kommit fram till att vi bör bilda ett nätverk där människor som sympatiserar med KD träffas, säger han om satsningen.

– Landsbruket och landsbygden är högaktuell med all rätt. Svenskt jordbruk har backat i 50 år.

Vill minska vargstammen

Staffan Danielsson menar att bondeförbundet kommer att driva de frågor som partiet tagit fram i sitt landsbygdsprogram.

– Det är bland annat bättre konkurrensförutsättningar för jordbruket, mindre byråkrati och en kraftigt minskad vargstam i Sverige, säger han.

Han säger också att de vill höja självförsörjningsgraden.

– Självförsörjningsgraden har sjunkit till omkring 45 procent och vi är därför ett av de länder som importerar mest mat i Europa. Denna utveckling måste brytas. KD vill få upp det till 75 procent, säger han.

Staffan Danielsson.
Arkivbild.
Arkivbild.

”Centerpartiet har en bra landsbygdspolitik”

Anledningen till att Staffan Danielsson lämnade Centerpartiet handlade inte om deras landsbygdspolitik utan om att de ställde sig på de rödgrönas sida i regeringsfrågan och bland annat ville ha fri invandring. Han menar dock att partiet i den ställningen inte kan bedriva någon bra landsbygdspolitik.

– Centerpartiet har, som jag formulerar det, hamnat i dåligt sällskap. Man är i det rödgröna blocket och vill alltså utveckla landsbygden tillsammans med Västerpartiet och Miljöpartiet, och sossarna då. De partierna har ingen trovärdighet på landsbygden och det blir oerhört svårt för Centern att nå fram med resultat där, säger han.

Men trots besvikelsen över vägvalet är det inga ”hard feelings” mellan Staffan Danielsson och Centerpartiet. Tvärtom hyllar han sina före detta kollegor.

– Centerpartiet har en bra landsbygdspolitik och har ett engagemang i de här frågorna och det är jättebra. Det försvinner inte för att jag kommer på kant med partiet i andra väldigt viktiga frågor, säger han.

– Det är bra att centern fortsätter driva frågorna och det är alldeles uppenbart att när KD tog krafttag för de här frågorna så har Centern blivit väldigt motiverade. Annie Lööf har inte pratat så här mycket landsbygd och lagt fram så mycket landsbygdsförslag de senaste halvåret som någon gång under sin partiledaretid, hävdar jag.

Han säger att ju fler partier som driver landsbygdspolitik, desto bättre är det.

– Konkurrens är bara positivt, säger han.

Ebba Busch.

Tror Annie Lööf kommer att avgå

Kommer ni att samarbeta med Centerpartiet om det är möjligt?

– Ja, men absolut. Självklart som jag ser det.

Staffan Danielsson säger att han tror att Annie Lööf slutar som partiledare inom några år och menar då att det finns en stor sannolikhet att Centerpartiet väljer att sluta upp med sina före detta allianskollegor.

– Jag ska göra allt för att Centern ska återkomma till borgerligheten och då ska de välkomnas med öppna armar.

Finns det en möjlighet att du går tillbaka till Centerpartiet?

– Man ser framåt va och nu är jag kristdemokrat. Så jag kommer att satsa, och satsar väldigt starkt på att få ett starkt kristdemokratiskt parti och en borgerlig regering. Däremot är jag väldigt glad om Centerpartiet återkommer till borligheten, vilket jag tror, säger han.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Landsbygdspolitik

Kristdemokraterna

Staffan Danielsson

Ebba Busch