Nyheter

Artskyddsbrott: "Närmast en diversehandel"

Av: 

TT

En man i Skåne döms till två års fängelse för grova artskyddsbrott. Arkivbild.
En man i Skåne döms till två års fängelse för grova artskyddsbrott. Arkivbild.

NYHETER

Som en diversehandel med sällsynta och skyddade reptiler – så beskriver Lunds tingsrätt den verksamhet som nu leder till två års fängelse för en 41-årig skåning.

Enligt domen har han beställt, köpt, sålt eller försökt sälja reptiler som är artskyddade. Verksamheten pågick 2011–2018, trots att han saknade tillstånd.

Totalt döms mannen för 68 grova artskyddsbrott.

”Genom den bevisning som togs i beslag har åklagaren kunnat visa att mannen bedrivit vad som närmast kan betecknas som en diversehandel med sällsynta och skyddade reptiler”, säger chefsrådman Thed Adelswärd i ett pressmeddelande.

Till exempel beställde han från Egypten 30–50 ökenvaraner, som är starkt utrotningshotade. Eftersom de är mycket svåra att föröka i fångenskap skulle de behöva fångas ute i naturen och enligt expertvittnen i rättegången skulle infångande av 50 vilda ökenvaraner utgöra ett stort hot mot de populationer som finns i Egypten.

Redan 2011 informerades mannen av länsstyrelsen om att man måste ha tillstånd för att bedriva handel med artskyddade djur. Därför råder det ingen tvekan om att han avsiktligen bedrev en yrkeshandel utan tillstånd, konstaterar domstolen.

Handeln har bedrivits i stor skala under lång tid – den avbröts först när ett tillslag gjordes i en lokal i Löberöd 2018. Där hittades mer än 800 ödlor, krokodiler, sköldpaddor, ormar och andra djur. Eftersom djuren var utsatta för vanvård döms 41-åringen även för djurplågeri.

Han döms även för smuggling av drygt 1 700 ödlor från Marocko till Sverige.

Rättad: I en tidigare version angavs fel ålder på den dömde mannen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: