Magdalena Andersson

Interna kravet på Andersson: Få garantier från Biden

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Magdalena Andersson måste få försvarsgarantier från USA:s president Joe Biden innan en Nato-ansökan kan bli aktuell.

Det anser riksdagsledamoten Hans Hoff när Socialdemokraterna nu öppnar för en svängning.

– Den ryska ledningen måste tydligt få klart att ett angrepp mot Sverige med missiler innebär vedergällning i Moskva, säger han.

Socialdemokraterna diskuterar internt om Sverige ska gå med i Nato eller inte. Medlemsmöten hålls runt om i landet och partistyrelsen ska senare fatta beslut om partiets säkerhetspolitiska inriktning.

Riksdagsledamoten Hans Hoff (S) anser att det första Magdalena Andersson måste säkra är att Sverige skyddas under tiden en eventuell Nato-ansökan behandlas.

– USA, eller andra länder som har förmågan, måste tydligt uttala att ett angrepp mot Sverige kommer att vedergällas i Ryssland. Det är en förutsättning för att Sverige ska söka medlemskap, säger han.

Hoff pekar på att det i Finland talas om en tid på fyra månader till ett år när en Nato-ansökan behandlas. Under tiden gäller inte försvarsalliansens artikel 5 där medlemsländerna måste skydda varandra.

– I värsta fall kan Ryssland skjuta i väg missiler mot Stockholm. Det skulle under ansökningstiden så klart bli enorma fördömanden från omvärlden men ingenting mer, för det finns inga garantier. Sverige måste vara skyddat under ansökningstiden, säger han.

Ryska hot mot Sverige och Finland

Finlands president Sauli Niinistö träffade USA:s president Joe Biden under en blixtvisit i mars. Under samtalet ringde de båda även upp statsminister Magdalena Andersson, enligt Reuters. Det har dock inte framkommit några tydliga besked om Finland är garanterade skydd från USA vid en Nato-ansökan.

Socialdemokraterna diskuterar internt om Sverige ska gå med i Nato eller inte. De vill ha Joe Bidens garantier för att gå med.

Senast under onsdagen uttalade Ryssland nytt hot om Sverige går med i Nato. Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova sa till tv-kanalen Ryssland 24 att Sverige och Finland fått ”alla varningar” om vad ett eventuellt inträde i Nato skulle innebära.

– De vet detta, så det finns inget att bli förvånad över. De informerades om allt, vart det skulle leda, sa Zakharova utan att specificera vilka konsekvenser hon syftade på.

Måste få ett officiellt uttalande

Hans Hoff menar att Sverige måste ta Rysslands hot på allvar. Alla andra alternativ är för riskfyllda.

– Regimen i Ryssland är hänsynslös, brutal och helt oförutsägbar, säger han.

Hur ska Sverige gå tillväga för att få garantier om skydd?

– Det sker direkt med USA:s president, eller annat land som har förmågan. Vi måste ha ett officiellt uttalande så att Moskva hör det och så att de är medvetna om konsekvenserna om de angriper Sverige.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Ann Linde om ryska Natohotet: ”Bestäms av Sverige”

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Sauli Niinistö

Joe Biden

Ryssland

USA

Nato

Sverige