Här blir lagrat solsken el på beställning

Av:  Olle Bengtsson/TT

Inga batterier eller laddare – låt bara solen göra jobbet. I en ny studie har forskare på Chalmers utvecklat en teknik där solenergi både kan lagras och omvandlas till el, utan att resurser förbrukas.

Elektrifieringen av samhället ses som ett viktigt steg för att minska på utsläppen och nå klimatmålen. Som en del i omställningen behövs viktiga metaller och mineraler till de batterier som leda utvecklingen.

På Chalmers har man hittat ett sätt att producera el, utan att ta från naturens resurser.

– Batterier är jättebra, men det behövs också mycket olika material för batterier som det inte finns oändligt mycket av på jorden. Vi försöker skapa ett helt annorlunda energisystem, säger Kasper Moth-Poulsen, professor på institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers som leder forskningen.

Tekniken som Chalmers använder sig av för att lagra solenergi utvecklade man redan för några år sedan. Med hjälp av en konstgjord molekyl bestående av kol, väte och kväve har man kunnat ta tillvara på solenergi för att sedan lagra den i en vätska. Där kan energin sparas i upp till 18 år.

Nu har man tagit tekniken ett steg längre och visat att energin även kan omvandlas till elektricitet.

Den nya studien har genomförts i samarbete med forskare i Shanghai som har tagit fram en ultratunn generator.

– Vi utvecklade molekylen i Sverige, laddade upp den och skickade den till Shanghai där de omvandlade värmen till el. Det visar att vi kan lagra och skapa energi oberoende av tid och plats, säger Kasper Moth-Poulsen.

Han betonar att den fossil- och utsläppsfria tekniken inte kommer att ersätta batterierna som ska förnya transportsektorn eller vätgasens höga energidensitet. Däremot skulle tekniken få plats såväl hörlurar som fjärrkontroller och telefoner.

– Om vi lyckas så behöver man inte tänka på batterier alls. Vi är så vana i vardagen vid att ladda mobilen, datorer eller byta batterier, men i verkligheten skulle det vara häftigt att slippa utan det.

Forskarna har skapat två olika sätt att lagra energin och släppa den. Det ena systemet bygger på en vätska som pumpas genom en sladd och ett rör för att få värmen, ett annat är ämnena integrerade i en tunn film.

– I en mindre skala handlar det om att ersätta batterier och solceller. I en större skala jobbar vi för att värma upp ett hus.

Men innan en färdig produkt kan komma ut handlar det enligt Kasper Moth-Poulsen om att effektivisera alla delar, något som han gissar kan ta 5-10 år till.

– Vi vill både lösa problemet med begränsade resurser och koldioxidutsläpp. Det som motiverar oss är att skapa något helt radikalt annorlunda.

Publisert: