Plantagen bryter samarbetet med Smålandsgran efter bluffavslöjandet

Publicerad 2021-12-03

Smålandsgran satte felaktiga Krav-märkningar på tusentals granar – och certifieringen har dragits in.

Butikskedjan Plantagen stoppar nu alla leveranser från företaget.

– Förtroendet är brutet, säger kommunikationschefen Charlotte Gjone.

Familjeföretaget Smålandsgran lyfter fram det genuina och närodlade. Men i själva verket köper bolaget in mängder av granar från Danmark, Polen och Lettland.

Aftonbladet kunde på torsdagen avslöja att Smålandsgran felaktigt märkt tusentals konventionellt odlade granar som ekologiska.

Jättekedjan Plantagen – med 131 butiker i Sverige, Finland och Norge – har sålt träd från Smålandsgran sedan 2019. På grund av bluffen avbryts nu samarbetet.

– Det här är väldigt tråkigt, och det är negativt för både Smålandsgran och Plantagen. Konsekvensen är att vi inte kommer att ha några Krav-märkta julgranar i år, säger kommunikationschefen Charlotte Gjone.

– Vi beställer stora volymer och det är svårt att hitta leverantörer som kan leverera stora mängder så här sent.

Charlotte Gjone, kommunikationschef på Plantagen.
Charlotte Gjone, kommunikationschef på Plantagen.

Plantagen: ”Ber om ursäkt”

Plantagen började ana att något inte stod rätt till under hösten. Företaget tog då kontakt med certifieringsorganet Smak.

– Utredningen visade tyvärr att misstankarna stämde.

– Vi har god kontroll och ett bra samarbete med våra leverantörer. Vi kräver dokumentation på en rad olika saker och gör regelbundna besök.

Vad säger ni till kunder som kan ha köpt en gran som felaktigt märkts som ekologisk?

– Vi fick reda på detta innan leveranserna skett så vi har inte sålt några Krav-märkta granar i år. Plantagen har tagit bort all marknadsföring av Krav-granar i vår kommunikation, förutom i print där det dessvärre inte var möjligt.

– Plantagen ber om ursäkt för besväret, och vi räknar med att vi hittar en lösning för att kunna erbjuda ekologiskt certifierade granar nästa år.

Annons som låg ute på torsdagen.
Annons som låg ute på torsdagen.
Smålandsgran omsatte över 18 miljoner 2020/21.
Smålandsgran omsatte över 18 miljoner 2020/21.

Bolaget: Har inte sålt några felmärkta granar

Aftonbladet har vid upprepade tillfällen sökt Smålandsgrans vd Anna Benson för en intervju. Hon har dock valt att enbart återkomma per mejl.

”Jag kan försäkra dig om att Smålandsgran aldrig har sålt en enda julgran som inte varit korrekt märkt”, skriver Benson.

”Skälen för återkallelsen är att vi inte har tillräckliga rutiner på att spåra partierna av granar genom hela handelskedjan.”

Detta är dock inte hela sanningen. I motiveringen till tillbakadragandet av Krav-certifieringen står det:

”Smålandsgran AB har under år 2020 märkt och sålt icke ekologiska granar som ekologiska. Det finns inte redovisning av ursprung eller ekologisk status för alla granar som sålts som ekologiska under 2020.”

LÄS VIDARE