Ryska Nato-löftet till Sverige: ”Kommer ett passande svar”

Det finns inga ”fientliga intentioner” mot Sverige, enligt det ryska utrikesministeriet.

Men om man blir en del av Natos kärnvapenparaply kommer retoriken att skifta.

– Då kommer Ryssland med ett passande svar, säger biträdande utrikesminister Aleksandr Grusjko.

Det ryska utrikesministeriet säger att responsen vid en svensk och finländsk Nato-ansökan beror på vilket typ av infrastruktur militäralliansen placerar i länderna.

Om Nato skulle stationera kärnvapen i länderna kommer Ryssland att svara, enligt biträdande utrikesminister Aleksandr Grusjko.

– Om Nato talar om att flytta kärnvapen närmare Ryssland så kommer Moskva ge ett passande svar. Men det är för tidigt för att prata om att placera ryska kärnvapen runt Baltikum, säger Grusjko till statskontrollerade nyhetsbyrån Ria.

PLUS: Så blir Nordens försvar – om vi går med i Nato

Rysslands biträdande utrikesminister Aleksandr Grusjko.
Rysslands biträdande utrikesminister Aleksandr Grusjko.

Grusjko säger också att Ryssland "inte underskattar hotet av ett militariserat Arktis, som håller på att förvandlas till en militär konfliktzon".

Finlands socialdemokrater säger ja till till Nato

Han flaggar också för att ett Nato-inträde skulle leda till en ökad militärisering i norra Ryssland, enligt den ryska tv-kanalen NTV.

Under söndagen meddelade Finlands statsminister Sanna Marin att det finländska Socialdemokraterna sagt ja till att gå med i Nato.

Hon räknar med att beslutet kommer att väcka reaktioner i Ryssland.

– Mitt budskap är att Finlands Nato-medlemskap inte är en handling mot någon, utan en handling för Finlands och finländarnas säkerhet, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE