Richard blev vittne till olyckan på djurparken

En struts och en elandantilop var inblandad i dödsolyckan på Ölands djurpark. Parkens vd, Richard Berglund, blev vittne till händelsen.

Med tårar i ögonen berättar han om olyckan.

– Det var jag och han som skulle ta in djuren på kvällen, säger Richard Berglund, vd för Ölands djurpark.

Vid 17.20 under söndagseftermiddagen fick polisen larm om en allvarlig händelse på Ölands djur- och nöjespark. När ambulans och polis kom till platsen visar det sig att en djurskötare blivit så allvarligt stångad av en elandantilop att han avled.

Nu berättar djurparkens vd Richard Berglund vad det var som hände. Han blev själv vittne till dödsolyckan.

– Det har hänt ute på en savann – ett stort område – där det går struts, eland och zebra. När vi tar in zebran så går allting lugnt. Jag står på utsidan och han står på insidan, säger Richard Berglund.

Mångårig medarbetare

Med gråten i halsen berättar han sedan att en struts och en elandantilop är nära djurskötaren när något går riktigt illa. Reaktionen från antilopen blir fatal och djurskötaren stångas allvarligt.

– Antingen har strutsen viglat upp på något vis. I dagsläget vill jag inte gå in närmare på det. Det får polisens utredning visa, säger Richard Berglund.

Djurskötaren avlider av sina skador. Enligt Richard Berglund är det en mångårig medarbetare som hade stor kunskap om djuren.

– Det är en stor sorg för parken. Det är en omtyckt djurvårdare och vän som har varit med oss i många år.

Ölands djur- och nöjespark håller stängt under måndagen.
Ölands djur- och nöjespark håller stängt under måndagen.
Vd:n Richard Berglund blev själv vittne till olyckan.
Vd:n Richard Berglund blev själv vittne till olyckan.

Djurparken har haft krismöten för personalen under gårdagen och under måndagsmorgonen. Parken har även kontakt med en präst och det finns även möjlighet för anställda att prata med en psykolog. Richard Berglund säger att det rör sig om en ren olycka – som inte hade gått att förutse.

– Det ligger hos polisen nu och vi får återkomma med ytterligare information längre fram.

Djuret ska inte avlivas

Djurparken håller stängt under dagen. Richard Berglund säger att djurvårdare har tagit hand om djurparkens djur under gårdagen och morgonen. Det är ännu oklart vad som kommer hända med den berörda antilopen.

– Antilopen kan ju inte hjälpa… antilopen är kvar och den kommer inte avlivas, säger Richard Berglund med tårar i ögonen.

Han kan i dag inte säga om djuret kommer att vara kvar på Ölands djurpark eller flytta till en annan anläggning.

Djurskötaren, som skadades så illa att hans liv inte gick att rädda, är utländsk medborgare men har vistats och arbetat i Sverige i flera år.

Polisen utreder händelsen i djurparken som ett misstänkt arbetsmiljöbrott vilket är ett standardförfarande när någon avlider på en arbetsplats. Brottsrubriceringen är vållande till annans död.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN