Coronapandemin

Alexander Pärleros och Katarina Gospic svarar på experternas kritik

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Alexander Pärleros och Katarina Gospic säger i ”Framgångspodden” att läkemedelsbolaget Pfizer fifflar och mörkar sina studier för att tjäna pengar – och att hela världen har gått på deras lögner.

Avsnittet har väckt stark kritik.

– Jag och Alex vill värna om fri- och rättigheter utan att bli censurerade, bli kallad foliehatt eller antivaxxare, säger Katarina Gospic.

Poddaren Alexander Pärleros senaste avsnitt fick kritik från flera experter.
Poddaren Alexander Pärleros senaste avsnitt fick kritik från flera experter.

Det senaste avsnittet av ”Framgångspodden” med Alexander Pärleros har väckt starka reaktioner för sina påståenden om vaccin och läkemedelsbolag, bland annat kritiseras det av forskare och experter.

Aftonbladet har pratat med både Katarina Gospic, som intervjuas i podden, och poddaren Alexander Pärleros.
Alexander, vad tänker du om avsnittet?

– Det är ett väldigt viktigt avsnitt. För det finns så mycket hat mellan de två olika läger som nu finns: de ovaccinerade och de vaccinerade. Jag får gå in i elden fast än det kan vara jobbigt, men jag hoppas att det kommer nåt gott ur det. Det är jobbigare att berätta att man är ovaccinerad än vad man röstar på.

Du har sagt att det inte var en självklarhet att släppa det här avsnittet. Vad var det för tvivel du hade?

– För att man kan bli så hatad om man säger emot. Men jag valde att ändå ta upp frågan eftersom jag ser att folk mår dåligt. Man måste få ställa en fråga utan att bli hatad. Det är många som inte vågar fråga. Något är fel.

Vad är det som är fel?

– Man berättar inte om båda sidorna, och undanhåller saker. Varför visar man inte ingredienslistan i vaccinförteckningen? Varför finns det ingen biverkningslista?

Få kritiska frågor

Hur kommer det sig att du inte ställer några kritiska frågor?

– Jo, tycker jag att jag gör.

Ah, jag tänker att du mer reagerar på vad hon säger och håller med.

– Vissa saker håller jag med Katarina om. Jag har till exempel intervjuat Matti Sällberg innan som är kritisk till att man inte vaccinerar sig.

Hur ser du på ditt eget ansvar att avsnittet kan påverka folks åsikter om vaccinet?

– Jag tycker att man ska vara kritisk. Jag har fått mest kärlek för detta avsnittet. Folk är tacksamma för att jag tar upp det som ingen annan vågar göra. Det är folk som har hört av sig till mig och berättat att de fått hjärtproblem tre dagar efter att de fått vaccinet, en person som var 27 år och helt frisk.

– Jag är inte emot att man tar vaccin. Är man i riskgrupp och äldre ska man ta det. Men jag tycker inte att barn och gravida ska ta det. Vaccinet är inte en lösning för alla.

Vaccinationstäckningen i Sverige är låg bland gravida, något som gjort experter oroliga. Socialstyrelsen rekommenderar gravida att vaccinera sig då allvarlig covid-19 kan orsaka för tidig födsel. Under en presskonferens i januari underströk Läkemedelsverket att det är säkert för gravida att vaccinera sig.

Är du vaccinerad?

– Det vill jag inte gå in på.

Katarina Gospic, hjärnforskare.

Hjärnforskaren om avsnittet

Katarina Gospic menar att det viktigaste resonemanget som de tar upp i podcasten är man måste kunna föra en vetenskaplig diskussion kring studier som ska vara dubbelblinda, randomiserade och
placebokontrollerade, och Pfizer har brutit mot alla de tre grundläggande reglerna.

Niklas Arnberg, professor i virologi, säger att studierna går igenom samma granskningsförfarande som alla andra studier.

Experter är kritiska till dina resonemang, hur känner du kring det?

– Jag ser vetenskap som en diskussion och att alla människor får tycka vad de vill. Om de ”tycker” att jag har fel, det är inte så mycket att tycka om.  Jag presenterar siffror som är publicerade i studierna och siffrorna säger vad de säger. Därför känner jag inget kring att de kommenterar mig som person.

Enligt flera studier minskar risken att drabbas av svår sjukdom för den som är vaccinerad, Folkhälsomyndigheten presenterade i januari 2022 att risken för svår sjukdom är tio gånger högre om man är ovaccinerad.

Vad tänker du om att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom och död?

– Har du tillgång till all den datan? För det börjar komma fram nu, i England har det gjorts studier att det inte alls är i den storlek som man tidigare presenterat.

EMA, europeiska läkemedelsmyndigheten konstaterar att vaccinen skyddar mot allvarlig sjukdom och död. Den senaste forskningen tyder också på att personer som har fått sin boosterdos är bättre skyddade än de som har fått två doser.

Menar du att vaccinet inte har någon effekt och att allt bara är fusk?

– Mitt svar är att då får vi gå tillbaka till grundstudierna. För att få vaccinen godkända ska de följa studierna och de är inte enligt konstens alla regler. Är en studie inte korrekt utförd då måste vi ifrågasätta resultatet och på vilka grunder vaccinet blivit godkänt och vi måste ha tillgång till all data. Den datan får vi inte förrän 2025 och det är ett problem.

Agnes Wold säger att det inte är konstigt att vi får tillgång till datan först då, eftersom det är tusentals och åter tusentals som redan har tillgång till datan.

– Detta är inte svart eller vitt. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att vissa forskare får synas hela tiden och  och att det rådande narrativet inte får ifrågasättas. Media driver endast ett narrativ och de som inte håller med narrativet har censurerats. Jag och Alex vill värna om demokratiska fri- och rättigheter utan att bli censurerade, bli kallad foliehatt eller antivaxxare.

”Upp till var och en”

Har du själv tagit vaccinet?

– Det kommer du aldrig få veta.

– Vaccinvalet måste vara upp till var och en. Man behöver väga individens risk mot nytta och förstå att det finns många människor som drabbats av biverkningar. Personer som valt att avstå vaccinering får
stora konsekvenser. De blir exkluderade av samhället. Och olika synsätt får inte komma in. Denna fråga har polariserat samhället och vi vet från historien att polarisering kan få förödande konsekvenser.

Katarina Gospic menar att när alla säger att resultaten är entydiga ifrågasätter hon och Alex det genom att lyfta dessa frågor.

– Men det blir en kognitiv dissonans för dig nu, en krock i hjärnan. Du har blivit matad med en viss typ av information. Men det som håller på att hända nu är att narrativet håller på att ändras. Folk blir sjuka trots sprutor, det är jobbigt. Man måste börja omvärdera sina tankar och börja släppa att det man tidigare trott kanske inte är helt sant längre.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna om läkemedelskritiker i populär podcast

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Alexander Pärleros

Pfizer

Vaccin

Covid-19

Sjukdomar