Bröderna gick och åt pizza – efter att ha slagit ihjäl sin vän

De var ett tajt kompisgäng som hängde mycket tillsammans.

Men för två bröder i gänget började avundsjukan mot en av vännerna övergå till något mörkare och mer destruktivt som slutade med ett brutalt mord.

– Jag kunde inte begripa var brutaliteten kom ifrån, berättar Simon som var vän med bröderna.

Utåt sett var de fyra tonåringarna en harmonisk grupp vänner som ofta spelade rollspel tillsammans. Men under ytan växte irritationen inom gänget vilket skulle leda till en tragedi som kom att bli ett av 90-talets mest uppmärksammade mordfall.

När 15-åriga Thomas Michelsen hittades brutalt mördad på en skolgård i Bjuv ledde spåren snart till två bröder, 16 och 17 år gamla, som var en del i det gäng där även Michelsen ingick.

I polisförhören målades snart en skrämmande bild upp hur bröderna byggt upp ett förakt för Thomas Michelsen som de bland annat upplevde tog för stor plats i rollspelen. Att han dessutom hade börjat gå på gym, skaffat nya kläder och bytt ut glasögon mot linser spädde på irritationen.

Efter att tillsammans ha sett filmen ”Måndag hela veckan”, lurade bröderna med sig Thomas Michelsen till en tom skolgård med löfte om en “överraskning”. Väl där dödade de honom på ett synnerligen brutalt sätt.

Bilder från polisens rekonstruktion av mordet.
Bilder från polisens rekonstruktion av mordet.

”Obehaglig stämning”

Efter mordet gick bröderna till en lokal restaurang och åt pizza. Men de kunde snart gripas och kopplas till brottet. Och i förhör blev deras känslokalla inställning till mordet tydlig.

– Försvararen tyckte inte det var bekvämt att sitta med den misstänkta. Det var en obehaglig stämning i rummet, berättar kriminalinspektör Tony Pallon som var en del av mordutredningen.

Mordet kom att få stor uppmärksamhet i media och blev också starten på en hätsk diskussion kring rollspel och om dess effekt på de som spelar. 

I andra avsnittet av podden Dömd Ung, “Skolgårdsmordet i Bjuv” får du höra hela historien om det brutala mordet på Thomas Michelsen som skakade Sverige 1994.

Det gör bröderna i dag.

Simon var bästa vän med både mördarna och offret: ”Han ringde mig från fängelset”.

Läraren Håkan Larsson berättar berättar om mördarna: ”Varandras raka motsatser”.

Kriminologen Christoffer Carlsson: “Intressanta psykologutlåtanden – fanns ingen bra påföljd”.

I kommande avsnitt av podden kommer vi uppmärksamma flera unga personer som gjort sig skyldiga till grova brott, varför gjorde de som de gjorde och så lever de i dag.

Inte Plus-medlem ännu? HÄR kan du ta del av ett specialerbjudande för Dömd Ung – Plus-medlemsskap för endast 29 kronor i två månader

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln