Boris Johnson till Sverige för att skriva under försvarsavtal

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson besöker Sverige på onsdagen, enligt finländska medier.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det för att signera ett avtal om fördjupat försvars- och säkerhetssamarbete.

– Det är ett avtal som gäller tillsvidare men som är en viktig signal inför eventuella ratificeringstiden, säger en källa med insyn.

John Granlund & Olof Svensson

Svenska politiker i försvars- och utrikesutskotten har under flera säkerhetsklassade utskottsmöten under senaste dagarna tagit del av information om ett hemligt bilateralt samarbete med annat land.

Inga mobiltelefoner har fått föras in på mötena och politikerna har fått en deklaration uppläst för sig om att det medföra straffansvar att yppa informationen.

På tisdagseftermiddagen gick den finländska nyhetsbyrån STT ut med att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska besöka Sverige på onsdagen.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Kopplat till Nato-ansökan

Enligt Aftonbladets uppgifter – från flera olika källor med insyn – handlar besöket om det bilaterala samarbetet som diskuterats i riksdagen.

Syftet med mötet är att underteckna ett avtal om fördjupat försvars- och säkerhetssamarbete mellan Sverige och Storbritannien.

Aftonbladets källor uppger att säkerhetsavtalet är kopplat till den militärt och säkerhetsmässigt osäkra period som kan följa efter att Sverige lämnat in en Nato-ansökan och innan denna ratificerats av försvarsalliansens medlemsländers olika parlament.

”Marin närvaro”

Aftonbladet har i tidigare artiklar avslöjat att just Storbritannien utlovat konkret militärt stöd under anslutningsfasen, bland annat i form av marin närvaro. Enligt Aftonbladets uppgifter är morgondagens besök avslutande delen i att få detta arrangemang bekräftat.

Aftonbladet har utan framgång sökt statsminister Magdalena Andersson för en kommentar. På tisdagseftermiddagen gick regeringen ut med ett pressmeddelande om att Magdalena Andersson tar emot Boris Johnson på Harpsund på onsdagen för överläggningar. ”Under överläggningarna kommer de bland annat att diskutera den allvarliga säkerhetspolitiska situationen i Europa, de bilaterala relationerna och samarbetet mellan Sverige och Storbritannien.” står det i pressmeddelandet.

Publisert:

LÄS VIDARE