Nato-besked från Finland i morgon bitti

Sofie Fogde/TT

Publicerad 2022-05-11

Finlands president Sauli Niinistö meddelar tidigt i morgon sin ståndpunkt i Natofrågan, i form av ett pressmeddelande. Arkivbild.
Finlands president Sauli Niinistö meddelar tidigt i morgon sin ståndpunkt i Natofrågan, i form av ett pressmeddelande. Arkivbild.

Tidigt i morgon, torsdag, kommer det första tunga beskedet om Finlands väg mot Nato.

Finlands president Sauli Niinistö meddelar sin ståndpunkt vid 09-tiden svensk tid, enligt uppgifter till TT.

Däremot blir det ingen presskonferens, utan beskedet kommer endast i form av ett pressmeddelande.

Även Finlands statsminister Sanna Marin ger sin syn på ett Natomedlemskap på torsdag. Hon befinner sig just nu i Tokyo, vilket betyder att också hennes besked kommer att meddelas skriftligt.

I princip kan regeringen redan efter presidentens och statsministerns besked besluta om en ansökningsprocess. Det eftersom presidenten leder landets utrikes- och säkerhetspolitik i samråd med statsrådet, alltså regeringen.

På lördag kommer de finländska Socialdemokraterna meddela sin inställning i frågan, och vid det laget har alla partier gjort detsamma.

På söndag fattar presidenten och regeringen det egentliga beslutet i det gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet. Därefter kommer man att ordna en presskonferens där Niinistö, Marin och troligtvis även utrikesminister Pekka Haavisto och försvarsminister Antti Kaikkonen deltar.

I dag, onsdag, reser Storbritanniens premiärminister Boris Johnson till Finland för att träffa president Sauli Niinistö. Johnson och Niinistö ska diskutera säkerhetsläget i Europa följt av en gemensam presskonferens.

Johnson träffar även Sveriges statsminister Magdalena Andersson på Harpsund tidigare under dagen.