C och L nästan lika stora i ny mätning

Av:  TT

Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Johan Pehrson leder partier som ser ut att vara nästan lika stora just nu. Arkivbild.
Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Johan Pehrson leder partier som ser ut att vara nästan lika stora just nu. Arkivbild.

Liberalernas uppgång i väljarstöd fortsätter. I Novus partisympatiundersökning gjord på uppdrag av SVT Nyheter får partiet 5,0 procent av väljarstödet när folk fått svara på vilka de skulle rösta på om det vore val i dag. En statistiskt säkerställd ökning på 1,5 procentenheter.

Samtidigt faller stödet för Centerpartiet med 0,5 procentenheter ner till 5,4 procent. Den förändringen är dock inte statistiskt säkerställd. Till SVT säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, att Centerns tapp beror på att de inte ”äger” någon politisk fråga:

– Exempelvis anser bara åtta procent av väljarna att C är bäst på företagande, vilket tidigare var deras paradgren. Samma trend syns även för miljö och klimat. I stället har Moderaterna högre förtroende i de frågorna. Det här har skett sakta men säkert under i princip hela mandatperioden, vilket symboliserar nedgången ganska bra.

Socialdemokraterna är fortsatt klart största parti med 31,7 (+1,5) procent stöd, Moderaterna får 19,6 (-1,9) procent i undersökningen följt av Sverigedemokraterna på 17,4 (-0,6) procent. Därefter kommer Vänsterpartiet med 8,8 (-0,6) procent och Kristdemokraterna med 6,7 (+0,4) procent. Miljöpartiet är fortsatt under riksdagsspärren med 3,5 (+0,2) procent. Endast Liberalernas ökning är statistiskt säkerställd.

Publisert: