Kungen och drottningen har covid – isolerar sig

Kungen och drottning Silvia har testat postitivt för covid-19, meddelar kungahuset i ett pressmeddelande.

Enligt kungahuset har de lindriga symtom och har nu isolerat sig på slottet.

Enligt kungahuset testade kungaparet positivt i går kväll och enligt informationschef Margareta Thorgren testade de sig som en säkerhetsåtgärd.

– Det var att det är många sjuka eller som har testat positivt just nu så det var en ren rutinåtgärd, säger Margareta Thorgren till Aftonbladet.

Hon säger att både kungen och drottningen är lindrigt sjuka och har isolerat sig i hemmet.

– De mår efter omständigheterna väl. De är hemma på slottet och sitter som man ska göra i karantän, säger Margareta Thorgren.

Vaccinerade med tre doser

Nu pågår smittspårning, men enligt Thorgren ingår inte några andra i kungafamiljen, varken kronprinsessparet, prinsessan Estelle och prins Oscar eller några av de andra barn och barnbarnen i den.

– Nej, de berörs inte av denna smittspårning, säger Thorgren och säger att de såg varandra till julen senast.

Kungen och drottningen är vaccinerade med tre doser.

Hur påverkar det här kungaparets arbete?

– I den mån det påverkar offentliga sammanhang så ser vi över kalendern och gör omprioriteringar. Nu är det sju dagar som de är hemma och tar det lugnt och är i karantän.

Kungen och drottningen är hemma på slottet i Drottningholm, men tillbringade den tidiga delen av pandemin på sitt slott i Stenhammar. Alla statsbesök ställdes in och under fyra månader skötte sina övriga åtaganden digitalt från isoleringen.

Kronprinsessan i karantän

Men tiden på slottet gav dem också möjligheter att njuta av annat än jobb.

– Jag har haft möjlighet att läsa böcker och vi har precis börjat ett projekt, där vi håller på och renoverar en gammal gjutjärnssoffa. Den ska målas, berättade han för DN i slutet av mars.

Flera i kungafamiljen har haft covid tidigare under pandemin. Den tionde mars 2021 satte sig kronprinsessan Victoria och prins Daniel i karantän efter att kronprinsessan fått förkylningssymtom och kort därpå testat positivt för sjukdomen.

Prins Carl-Philip och prinsessan Sofia satte sig i karantän med sina barn i slutet av november efter att ha fått symtom och även de testade positivt för covid. De hade enligt kungahuset lättare influensasymtom.

Kungen och drottningen uppges ha lindriga symtom.
Kungen och drottningen uppges ha lindriga symtom.
Kungen och drottningen har båda smittats med covid-19.
Kungen och drottningen har båda smittats med covid-19.
Publisert:

LÄS VIDARE