Ny militärkonvoj kör mot Donbass

En ny militärkonvoj har bildats. Den här gången med riktning Donbass.

Satellitbilder visar hur den passerar öster om Charkiv.

Enligt CNN tycks den vara rysk och vara tolv kilometer lång.

En militärkonvoj lastad med artilleri rör sig just nu mot Donbass i östra Ukraina. Satellitbilder från Maxar tagna den 8 april visar hur den passerar staden Velykyi Burluk, öster om den större staden Charkiv.

Konvojen ska enligt CNN vara ryskt och är uppemot tolv kilometer lång.

– Bilderna visar att konvojen utgörs av pansarfordon, lastbilar som bogserar artilleri och stödutrustning, säger Maxar enligt CNN.

Satellitbilder visar hur militärkonvojen kör genom staden Velykyi Burluk.
Satellitbilder visar hur militärkonvojen kör genom staden Velykyi Burluk.

Omgruppering till öst

Efter att de ryska styrkorna dragit sig tillbaka från Kiev och den norra delarna av landet har både Ukrainas och flera västerländska säkerhetstjänster rapporterat om att Rysslands militär genomför en omgruppering.

Den ryska strategin fokuserar numera på att etablera sig i de östra delarna av Ukraina med mål att skapa en landkorridor mellan Krim och Donbass. Då skulle Ryssland ha kontroll över stora delar av den Ukrainska kusten.

Och det är det är dit militärkonvojen verkar ha sin riktning.

– Uppdraget för konvojen är att förstärka fronten i östra Ukraina. Man ska se till att Ryssland inte förlorar kriget i östra Ukraina till skillnad från så som det gick i Kiev, säger Hugo von Essen, analytiker vid Utrikespolitiska institutet.

Han menar att konvojen kan vara viktig för den ryska förstärkningen även om vi inte vet särskilt mycket om den än.

– Vi vet att Ryssland har sitt in sina trupper som var mest redo i Ukraina. Om det här är någon typ av förstärkning finns det goda skäl att misstänka att det här kanske är trupper som inte är lika redo, som inte är de bästa ryska trupperna, säger han.

Likt den förra konvojen riskerar även denna att drabbas av problem.

– Om den lyckas ta sig fram utan att få samma problem som den förra så kan den nog spela en stor roll för Rysslands kapacitet i öster, säger von Essen.

Satellitbilder visar hur militärkonvojen kör genom staden Velykyi Burluk.
Satellitbilder visar hur militärkonvojen kör genom staden Velykyi Burluk.

Tidigare konvojen upplöstes

Tidigt i kriget rapporterades det om en rysk jättekonvoj som var på väg mot Kiev. Den ska ha varit uppemot 64 kilometer lång men fastnade och stod still länge på grund av logistikproblem.

När nya satellitbilder kom från Maxar kunde man se hur den konvojen till slut splittrades.

Enligt Hugo von Essen finns det saker som talar både för och emot att den nya konvojen också ska få samma problem.

– Det som talar för att den är konvojen skulle få liknande problem är ju att de förra problemen berodde på den ukrainska sidans kapacitet och taktiker. Den har inte förändrats utan snarare förbättrats under krigets gång, säger han.

Samtidigt menar von Essen att han at svårt att se att den ryska armén har löst problemen med logistik och koordinering. Däremot menar att Ryssland inte vill göra samma misstag igen.

– Det som talar emot att man skulle få samma problem är att den ryska sidan såklart vill undvika en upprepning av det tidigare misslyckandet. Man kan ju anta att den ryska sidan har lärt sig något från förra gången och är mer redo nu, säger Hugo von Essen.

Publisert:

LÄS VIDARE