Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Lokalanställd vädjar: Situationen förvärras – vi måste räddas

Lämnades kvar i Afghanistan när ambassadpersonal evakuerades

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Svensk ambassadpersonal flögs snabbt ut ur Afghanistan med amerikansk hjälp.

Men lokalanställda lämnades kvar – nu fruktar de att talibanerna har kommit över listor med deras namn från myndighetsdatabaser.

– De går från hem till hem och letar efter oss, säger en lokalanställd till Aftonbladet.

Svensk personal på ambassaden i Kabul landade i natt i Sverige och är enligt utrikesminister Ann Linde välbehållna. Personalen evakuerades med helikopter och flygplan till en amerikansk militärbas i Doha, Qatar, i söndags.

– När vi visste att vi skulle evakueras gick det från noll till hundra, säger en källa på ambassaden som vill vara anonym.

Källan berättar för Aftonbladet att fyra personer är kvar i Qatar och bedöms flygas hem i eftermiddag. De lokalanställda, det vill säga afghaner som arbetat på svenska ambassaden, fick inte följa med ut ur Afghanistan utan skickades hem innan räddningen kom.

– Det fanns ingen evakueringsplan för våra lokalanställda, säger källan.

Sveriges ambassad i Kabul. Bilden är från 2017.

Talibanerna kommer till deras hem

Sveriges utrikesminister Ann Linde sa i går kväll att planen ursprungligen var att evakuera lokalanställda i dag, tisdag. Detta har försvårats eftersom icke-militära flyg stoppats på Kabuls flygplats. Det har också ställts upp vägspärrar vilket ytterligare försvårar evakueringen.

– Nu försöker vi med andra lösningar. Vi har begärt hjälp av Försvarsmakten med militära flyg. Herkulesplan är på väg och har kommit nära Afghanistan. Vi kommer försöka få hem lokalanställda och deras familjer, sa Linde i SVT:s Aktuellt i går.

Aftonbladets källa ser flera problem med operationen.

– Jag hade önskat att de agerat snabbare och hade en plan för de lokalanställda. Talibanerna kommer till deras hem och hotar dem. De har alla checkpoints och patrullerar gatorna.

Talibaner står vakt utanför presidentpalatset.
Även utanför flygplatsen vaktar talibaner.

”Kom till en av mina grannar”

Aftonbladet pratade med en lokalanställd på tisdagsförmiddagen. Han och hans familj har av säkerhetsskäl lämnat Kabul men befinner sig i närheten av staden. Han vittnar om att talibanerna söker igenom hem på jakt efter de som arbetat för utländska myndigheter.

– På grund av de jobb vi har haft är vi en måltavla. Vi kan hittas och vi kan dödas. Jag talar för alla som har arbetat på ambassaden, vi och våra familjer måste räddas.

Har du själv sett att talibanerna söker igenom hem?

– Ja, innan vi lämnade kom de till en av mina grannar, som arbetat för regeringen. Jag har också hört att de fått tillgång till anställningslistor där alla som arbetat på ambassader finns med. De har tillgång till myndighetsdatabaser där det finns bilder och identifikationsnummer på alla och deras familjemedlemmar.

Vi kommer få ut dem

Den lokalanställda säger att han har fortlöpande kontakt med den svenska personalen som evakuerats. Förhoppningen är att Sverige ska kunna flyga in och hämta dem och deras familjer.

Vad är den senaste informationen du fått?

– Vi har information om att det ska komma ett evakueringsplan, men jag vet inte var planet är och jag vet inte hur vi ska kunna komma in på flygplatsen. Allt går väldigt långsamt och vi måste räddas så fort som möjligt.

Utrikesminister Ann Linde sa på måndagskvällen att ett 60-tal länder på initiativ av USA begärt att lokalanställda ska få fri lejd ut ur Afghanistan.

– Jag tror vi kommer få ut dem förr eller senare. Det har byggts upp ett stort internationellt tryck på talibanerna, sa hon till SVT:s Aktuellt.

 

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

En taliban står med med vapen utanför presidentpalatsets huvudgrind för att se till att ingen kommer in.
Publisert:

LÄS VIDARE

Läget är akut: Hjälp Läkare utan gränser i Afghanistan

ÄMNEN I ARTIKELN

Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Afghanistan

Ann Linde

Talibanerna

Utrikespolitik