Nyheter

Klimatdemonstranter stoppade trafiken i Malmö

Av: 

TT

Gruppen Extinction Rebellion demonstrerade för klimatet.
Gruppen Extinction Rebellion demonstrerade för klimatet.

NYHETER

Klimatdemonstranter från organisationen Extinction Rebellion stoppade trafiken i centrala Malmö genom att sätta sig ned i gatan.

Ett 20-tal av demonstranterna avlägsnades och en greps för våldsamt motstånd , enligt polisen.

Klimataktivisten Kristian Smedjeback säger till Sydsvenskan att omkring 150 personer deltog i demonstrationen som utmynnande i en sittmanifestation på Bergsgatan i Malmö.

– Det här är en av de största blockaderna i år, vi har deltagare från hela Sverige och även folk från Danmark. Vi vill belysa klimatnödläget, man har vetat om det här i 30 år men ändå görs inget. Därför protesterar vi genom civil olydnad, säger Smedjeback.

Polisen uppger att ytterligare två sittmanifestationer genomfördes på Föreningsgatan och Claesgatan.

– Sammanlagt misstänks 15 personer för ohörsamhet mot ordningsmakt, en person har gripits misstänkt för våldsamt motstånd, och 23 personer har avlägsnats med stöd av polislagens trettonde paragraf, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist till TT.

Ingen person skadades i samband med insatserna, enligt polisen. Sydsvenskan skriver att polisen använde sig av pepparsprej vid insatsen, men polisen kan inte bekräfta uppgiften.

– Jag kan bara säga att vid ingripanden använder man sig av det våld som situationen kräver. Och där ska hela tiden ske en bedömning av den enskilda polismannen eller en chef på platsen som beordrar det, säger Lundqvist till TT.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: