Navalnyjmedarbetare efterlyst i Ryssland

Av:  TT-AFP-Interfax

Den ryska advokaten och regimkritikern Ljubov Sobol är nu efterlyst i sitt hemland.
Den ryska advokaten och regimkritikern Ljubov Sobol är nu efterlyst i sitt hemland.

Ljubov Sobol, en av den fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyjs närmaste medarbetare, efterlyses nu i Ryssland. Den 34-åriga advokatens namn finns på en lista över efterlysta personer som publicerats på inrikesdepartementets hemsida.

Hon har dock lämnat landet, i augusti reste hon till Istanbul i Turkiet, enligt bland andra nyhetsbyrån Interfax. Detta efter att ha dömts till fotboja, efter anklagelser om att ha brutit mot pandemiregler genom att uppmana människor att delta i en demonstration till stöd för Navalnyj.

Lyubov Sobol, som arbetat som advokat för Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK, blev allmänt känd 2019 då hon hungerstrejkade efter att ha förbjudits att delta i lokala val.

På listan över efterlysta finns även Leonid Volkov och Ivan Zjdanov, båda tidigare ledargestalter inom FBK som nu är extremiststämplat i Ryssland. Även de lämnade landet tidigare i år, när Kremls nedslag mot oliktänkande intensifierades.

Den 45-årige Aleksej Navalnyj avtjänar ett flerårigt fängelsestraff en bit utanför Moskva. Han dömdes av en rysk domstol i fjol för att inte ha uppfyllt en tidigare villkorlig dom. Detta eftersom han under 2020 länge vårdades i Tyskland sedan någon försökt mörda honom med nervgiftet novitjok.

Publisert: