Sex ska bli två när Colombia går till val

Av:  TT-AFP

Presidentkandidaterna Gustavo Petro och Federico Gutiérrez under en valdebatt förra veckan.
Presidentkandidaterna Gustavo Petro och Federico Gutiérrez under en valdebatt förra veckan.

Ska Colombia få sin första vänsterpresident, eller ska högerns kandidat överraska? Under söndagen hålls den första rundan i landets presidentval.

Sex hoppfulla kandidater står mot varandra i den förstavalomgången. I centrum står de två huvudkandidaterna Gustavo Petro och Federico Gutiérrez – två före detta borgmästare på varsin sida av det politiska spektrumet.

Stor favorit när colombianerna går till valurnorna är vänsterkandidaten Petro, borgmästare i Bogotá 2012–2015 och självutnämnd kämpe för ursprungsbefolkningen och andra utsatta.

2018 förlorade han valet mot nu avgående konservative Iván Duque. Petros motståndare målar ut den 62-årige sexbarnsfadern som en radikal populist och potentiell despot som kommer att driva landet till en ekonomisk kollaps, inte olika den i grannlandet Venezuela.

Med i gerillagrupp

Men den retoriken har inte bitit. I ett primärval i mars fick han mer än dubbelt så många röster som sin huvudkonkurrent, högerns och det politiska etablissemangets man, Federico Gutiérrez. Enligt opinionsundersökningar kan han få runt 40 procent; en bit från de 50 procent som krävs för att vinna redan i första valomgången men också långt före Gutiérrez, som ser ut att landa på 25 procent.

Därmed kan Petro riva den mur som hittills stått i vägen för vänsterkandidater i landet, mycket på grund av att de ansetts – eller anklagats för att – stå för nära de vänstergerillor som i årtionden stridit mot militären.

Gustavo Petro har själv bakgrund som medlem i en gerillagrupp, M-19, som han gick med i som tonåring. Han säger sig ha blivit torterad av militären på 1980-talet innan han satt fängslad i två år.

Federico Gutiérrez å sin sida är tidigare borgmästare i Medellín och har gått till val som ”det sunda förnuftets” kandidat och fokuserat på att bekämpa våldet i landet.

Populist utmanar

Som borgmästare var 47-åringen mycket populär men han har också kritiserats för att ha använt flera miljoner som skulle ha gått till en antivåldskampanj för att i stället marknadsföra sig själv.

Den av de övriga fyra kandidaterna som skulle kunna hota favoritduon är Rodolfo Hernández, en 77-årig affärsman som med en populistisk kampanj med fokus på att bekämpa korruption stadigt har klättrat i opinionsundersökningarna.

Om ingen kandidat får mer än häften av rösterna går de två kandidater med störst stöd vidare till en andra omgång, den 19 juni.

Publisert: