Nyheter

UD: Kuppen får konsekvenser för biståndet

Av: 

TT

Sudans avsatte premiärminister Abdalla Hamdok. Arkivbild.
Sudans avsatte premiärminister Abdalla Hamdok. Arkivbild.

NYHETER

Måndagens militärkupp i Sudan kommer att innebära konsekvenser för det svenska biståndet till landet, uppger utrikesdepartementet för TT.

”Det är för tidigt att säga på vilket sätt”, skriver presstjänsten i ett mejl.

Sveriges regering fördömer kuppen och gripandet av premiärminister Abdalla Hamdok och andra ledande sudanesiska politiker.

”Den civilledda regeringen måste tillbaka och den demokratiska transitionen återupptas. Vi uppmanar alla parter att stödja och upprätthålla transitionen”, skriver UD.

UD uppskattar att ett 60-tal svenskar befinner sig i Sudan. Ett antal personer har hört av sig till departementet och till ambassaden i huvudstaden Khartum. Svenskar i landet uppmanas att iaktta försiktighet och undvika folkmassor.

”UD har nära kontakt med ambassaden och bevakar frågan noga. Vi arbetar också nära övriga EU, andra länder och internationella partners”, skriver presstjänsten.

Abdalla Hamdok släpptes sent på tisdagen, dagen efter att han avsatts. Han står dock fortsatt ”under bevakning” medan flera andra ministrar och civila ledare fortsatt är frihetsberövade, uppger hans medarbetare.

USA:s utrikesminister Antony Blinken säger att han talat med Hamdok efter dennes frigivning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: