Stefan Löfven

Stefan Löfvens nya liv: ”Kan inte bara sitta och göra ingenting”

Av: 

Manne Berggren Wiklund

NYHETER

Sedan avgången har Stefan Löfven promenerat i vinterlandskap och sett på hockey.

Han berättar att han uppskattar lugnet i Ö-vik men att han också har planer för framtiden.

– Jag vill arbeta, säger han till GT.

Sista morgonen som partiledare för Socialdemokraterna promenerar Stefan Löfven tillsammans med Ulla Löfven på Götaplatsen i Göteborg. Här höll han sitt första tal som partiledare 2012.
Sista morgonen som partiledare för Socialdemokraterna promenerar Stefan Löfven tillsammans med Ulla Löfven på Götaplatsen i Göteborg. Här höll han sitt första tal som partiledare 2012.

I slutet av november slutade Stefan Löfven som statsminister. I nästan två månader har han nu varit ledig och även om det var ett tufft beslut att ta berättar han att det är skönt att få varva ner bortom politiken.

Telefonen ringer inte lika mycket längre, men enligt Löfven är det är inte alls ett problem. Det sänkta tempot beskriver han som välkommet, det var ju trots allt det som var poängen med att avgå.

– För det första så har jag landat. Jag hade bestämt med Ulla att vi skulle åka upp till Örnsköldsvik där vi har vårt hus. Vi har varit där en månad och tagit del av det fantastiska vinterlandskapet. Vi har tagit många promenader, läst och träffat vänner, sett på ishockey och en och annan fotbollsmatch på tv, säger Stefan Löfven till GT.

Stefan Löfven talar i samband med sin avtackning vid Socialdemokraternas kongress i november 2021.

Ska fortsätta jobba

Att få mer tid med frun Ulla menar Stefan Löfven är den största fördelen med att inte längre vara partiledare och statsminister. Samtidigt har de båda saker på gång på var sitt håll. Ulla har sina vänner och aktiviteter och är engagerad i kyrkopolitiken, någonting Löfven menar är positivt. Själv har han fått en del förfrågningar och uppger att framtidsbilden har börjat klarna.

Han tänker engagera sig i att bekämpa barnarbete.

– Kailash Satyarthi är en indisk läkare som fick Nobels fredspris (2014) tillsammans med Malala Yousafzai. Han gör en heroisk insats i kampen mot barnarbete. Vi har lärt känna varandra genom åren. Han leder en stiftelse där jag ska försöka göra min del. Vi ska även där hitta rätt form för mitt engagemang. Det finns 160 miljoner barn i världen som utsätts för barnarbete, säger Stefan Löfven.

ANNONS

Ladda upp för PRIME DAYS på Amazon! UNIKA erbjudanden – Nu 30-dagars provperiod!

Extern länk från Amazon

Till Prime Days!

Publisert:

LÄS VIDARE

Löfvens kriser: Här är de sex värsta

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Ulla Löfven

Politik