Anna-Lena adopterade två övergivna renkalvar

Renmammorna ville inte ta hand om sina nyfödda kalvar.

Då ryckte Anna-Lena Kaati in och adopterade dem.

– Nu är de som en del av familjen, säger hon.

Anna-Lena Kaati, från Gyljeheden utanför Överkalix, har blivit bonusvaja (renens mamma) åt två små renkalvar. Något som NSD tidigare rapporterat om.

Den första kalven flyttade in hos familjen för två veckor sedan, när Anna-Lena fick en samtal från sin granne.

– En renägare i en grannsameby ringde och frågade om jag kunde ta mig an en nyfödd renkalv. Kalvens vaja ville inte veta av kalven. Det händer ibland med förstagångsvajor. De känner stress och är ofta unga.

Anna-Lena har en renfarm sedan tidigare, och tvekade inte en sekund när grannen frågade om hon kunde ta sig an en till.

– Jag sa givetvis. Vi åkte dit direkt och hämtade kalven.

Två dygn senare fick Anna-Lena ett nytt samtal.

– Då sa han, ”hördu, jag har en till”. Det är ju ändå mycket jobb med renkalvar eftersom de ska matas var tredje timme och jag hade kraftig magkatarr just då. Men jag kunde inte säga nej, så jag och min man åkte dit och hämtade den andra kalven också.

Mánno och Násti
Mánno och Násti
Anna-Lena tillsammans med barnbarnet Alexandra (till vänster) och systerdottern Jill (till höger).
Anna-Lena tillsammans med barnbarnet Alexandra (till vänster) och systerdottern Jill (till höger).

Får bo inomhus på nätterna

Anna-Lena och hennes Krister turas om att mata de två veckor gamla kalvarna, som fått namnen Mánno och Násti, var tredje timme. På dagarna är får de vara ute i en liten hage på gården.

– Det känns bra att de har varandra när vi jobbar, då har de varandra.

På nätterna däremot tar Anna-Lena in Mánno och Násti i huset.

– De har ju ingen mamma som kan skydda dem utomhus, från rävar och rovfåglar, så jag tar in dem i huset på nätterna. Första natten kom jag på att jag har barnbarnens blöjor här hemma, så jag har satt på renkalvarna blöjor när de är inomhus och det funkar hur bra som helst, säger Anna-Lena.

Anna-Lena har även tre taxar och en drever med åtta valpar.

– Hundarna är vana vid renar sedan tidigare, och de är mycket vänligt sinnade till renar. Taxarna och kalvarna har börjat busa med varandra och de har börjat se varandra som syskon. Nu har jag också åtta drevervalpar uppe på vinden i sovrummet, haha. Tänk när de växer till sig och alla kan leka tillsammans utomhus.

Anna-Lena Kaati med nya familjemedlemmarna.
Anna-Lena Kaati med nya familjemedlemmarna.

Kalvarna har blivit en del av familjen

– I vanliga fall lär renmammorna renarna vandringsstråk, visar dem faror, lär dem vad man kan äta och sånt. Det här kommer de tappa tyvärr, men jag brukar vara ute och gå med dem i skogen och visa dem saker, men det mesta tappar dem tyvärr. Jag har också en äldre ren som de får lära sig lite av, men det är inte samma sak som med en mamma.

I stället ska renarna få stanna hos Anna-Lena. Anna-Lena tar emot turister på sin renfarm, och Mánno och Násti ska få träffa skolklasser och förskolebarn, för att lära barnen mer om renar och naturen.

– De har det såklart alltid bäst om de får vara fria, men annars hade de gått ett annat öde till mötes och inte överlevt. Nu är de en del av familjen.

Publisert: