Coronapandemin

Vaccinsamordnaren: Alla har fått en spruta till sommaren

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Alla vuxna som vill ha vaccin kommer att få minst en spruta innan halvårsskiftet.

Det säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Aftonbladet i kväll.

– Vi kan räkna med 1,2 miljoner doser av en-dos-vaccinet Johnson & Johnson innan juni är slut.

Richard Bergström har haft några intensiva arbetsveckor nu berättar han. Det har varit många möten och diskussioner som handlat om allt från att undvika handelskrig till diskussioner om fördelning av vaccin och planerade inspektioner av det ryska Sputnik-vaccinet.

Men han har också glädjande nyheter.

En-dos-vaccinet från Johnson & Johnson, Janssen, kommer att leverera cirka 1,2 miljoner doser till Sverige innan juni är slut.

– Den 16 april går lastbilarna från Belgien. Jag har full tilltro till Janssen. Det är ett typiskt pandemivaccin där man satsat på en dos. Dessutom har studier visat att det är effektivt mot svår sjukdom och död när det kommer till den Sydafrikanska-varianten.

Vaccinsamordnare Richard Bergström.

Vill inte diskutera målet

Bergström säger att han inte vill diskutera ”vaccinmålet” eftersom det inte är ett mål han var inblandad i att sätta. Han har tidigare sagt att 5 miljoner ska vara färdigvaccinerade vid halvårsskiftet, något han står fast vid i dag.

– Målet sätter regeringen och SKR. Men jag vågar säga att alla vuxna som vill ha ett vaccin kommer att ha fått åtminstone en spruta innan halvårsskiftet. Därefter är det bara att räkna. Astra Zeneca har det längsta intervallet mellan doserna, vilket är 3 månader. Pfizer och Moderna har sex veckor och man behöver endast en spruta av Janssen.

Men i april kommer det komma en mindre leverans av Johnson & Johnsons vaccin, cirka 68 000 doser.

– Sedan trappas det upp successivt.

”Tysk ingenjörskonst”

Det är också den största utmaningen, menar Bergström, att det kommer komma mycket på en och samma gång. Men han har full tilltro till att Johnson & Johnson kommer att leverera.

– Det ser vi också att Pfizer och Moderna gör. De kommer att hålla sig till avtalet, även om vi fick mindre doser i början kommer de att leverera de doser inom den tidsramen som står i avtalet. Jag tror också att Pfizer kommer att förvåna och leverera ännu mer än vad de lovat. Deras fabrik som byggs går också väldigt bra. Tysk ingenjörskonst, får man kalla det!

Men för att återgå till det du arbetat med mest just nu, handelskrig och Sputnik, vad händer?

– Det är att det nu står klart att EU kommer blockera export av Astra Zenecas vaccin utanför EU:s gränser förrän de har levererat de doser de utlovat till oss.

Är inte det bra?

– Jo man kan säga att åtgärden vad gäller Astra Zeneca är förståelig och logisk. Men EU-kommissionen nu har möjlighet att införa exportstopp för alla vaccin. Går man utöver det och börjar förbjuda export av till exempel Pfizer är det troligt att det skulle kunna eskalera och leda till handelskrig – som i sin tur leder till väldigt långtgående konsekvenser. Men där är vi inte i dag.

Hur går det med Sputnik då?

– Vi hade faktiskt ett möte med dem under eftermiddagen. Vi har en planerad inspektion av tillverkningen den sista april och en inspektion av de kliniska studierna i början av maj. Allt detta är naturligt att göra eftersom vi inte är vana vid ryska studier. Jag tror att vi tidigast kan få ett godkännande i mitten på juni, som det ser ut nu.

Därefter måste Bergström avsluta min ”intervju-blockad”, skämtar han, för att svara de otaliga journalister som sms:at och ringt oavbrutet under samtalet.

PODD Varumärket Astra Zeneca

Aftonbladet Daily med Eva Ossiansson, ekonomie doktor och varumärkesexpert vid Handelshögskolan i Göteborg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Det ryska coronavaccinet Sputnik V.
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Johnson & Johnson

Vaccin

Richard Bergström

Covid-19