"Inget danskt beslut om att stoppa sprutor"

Av:  TT

Danmark ska enligt utrikeshandelsministern inte ha fattat något beslut om att stoppa sprutor på väg till Sverige. Arkivbild.
Danmark ska enligt utrikeshandelsministern inte ha fattat något beslut om att stoppa sprutor på väg till Sverige. Arkivbild.

Kanyler och sprutor som ska användas i Sverige vid vaccineringen mot covid-19 har stoppats i Danmark. Bland annat har material på väg till Region Blekinge stoppats, något som Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Orsaken uppgavs vara att de danska myndigheterna kommit med nya direktiv som innebär att kanyler och sprutor som importeras till Danmark även ska levereras inom landet.

Men enligt Anna Hallberg, Sveriges utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, har inget sådant beslut fattats i Danmark.

"Jag tog del av uppgifterna och kontaktade omgående min danske kollega tidigare i kväll (torsdag). Han försäkrade mig om att Danmark inte fattat något beslut om att hindra leveranser av vaccinkanyler som är på väg till Sverige från eller via Danmark. De fall det rapporterats kring i medier rör sig enligt den danske ministern om två ordrar som annullerats av grossisten", skriver Hallberg i en kommentar till TT.

Publisert: