Julian Assange

Anmälde Assange för våldtäkt – nu talar Anna och Sofia ut

Av: 

Sophie Tanha

NYHETER

Helt plötsligt befinner sig Anna och Sofia ofrivilligt mitt i utrikespolitikens hetluft.

Före sensommaren 2010 hade de aldrig hört talas om varandra, men deras liv är sedan dess för alltid ihopkopplade till varandras. Och till Julian Assanges.

Till TV4:s Kalla Fakta berättar båda kvinnorna för första gången sina upplevelser av att vara målsäganden i 2000-talet kanske mest uppmärksammade våldtäktsmål.

– Han vill få utlösning i kvinnor mot deras vilja. Det blev ett mönster, säger Anna.

Hänsynslösa handlingar mot hennes vilja. Så beskriver Anna Ardin det som hände hemma hos henne under en natt i Stockholm, sensommaren 2010.

Hon har berättat sin version av händelsen tidigare. Hur hon erbjöd Julian Assange husrum i sin lägenhet, hur hon först hånglade med Wikileaks-grundaren och tyckte att det var coolt att ha honom i sin lägenhet. Vid flera tillfällen har hon redogjort för vad som hände sen, när Julian Assange plötsligt inte verkade bry sig om hennes samtycke längre. Men det är första gången Sofia, den andra målsäganden i fallet mot Julian Assange, berättar sin historia.

Några dagar efter den där natten i Stockholm får Anna ett samtal från Sofia. Hon ringer henne från Södersjukhusets avdelning för våldtagna kvinnor.

Kallas för brickor i politiskt spel

– Min första reaktion var att jag inte skulle säga något om mig själv till henne, för att jag hade på något sätt bestämt mig för att inte prata om det här. Jag lägger locket på, säger Anna.

Hon känner däremot igen delar av Sofias berättelse. Anna är säker på Sofia berättar sanningen, det hela stämmer överens med vad Anna själv nyligen upplevt i sin lägenhet.

– Han vill få utlösning i kvinnor mot deras vilja. Det blev ett mönster, säger Anna.

Anna Ardin och Sofia, som är anonym, berättar om sina upplevelser för första gången.

De två kvinnorna går till polisen och Julian Assange misstänks för våldtäkt och ofredande. Glorian som tilldelats honom efter avslöjandet om hur USA:s soldater begått krigsbrott i Irak och Afghanistan hamnar på sned. Men många av hans anhängare fortsätter hylla honom – och beskyller Anna och Sofia för att vara brickor i ett större politiskt spel, så kallade honungsfällor åt CIA som påstås vilja sätta dit Assange för spioneri.

När Julian Assange några dagar senare intervjuas av Aftonbladet förnekar han att han ens vet vilka kvinnor det är som anklagar honom. Vid det här laget har förundersökningen om våldtäkten lagts ner, men han är fortfarande misstänkt för ofredande. Våldtäktsmisstankarna tas däremot upp igen veckor senare.

Att han inte vet att det är Anna och Sofia som anmält honom är en lögn, säger Anna. Efter att kvinnorna fått kontakt med varandra ringer Anna upp Julian Assange. Hon vill be honom ta ett HIV-test, för att utesluta risken att han smittat dem. Julian Assange reagerar på telefonsamtalet med ilska. Han säger att hans jobb som grundare av Wikileaks är för viktigt för att han ska tampas med deras anklagelser.

– Han blir galen, han blir helt vansinnig och skriker i telefonen, säger Anna.

Tio år i förövarens skugga

På grund av all uppståndelse riktas hot och hat mot de båda kvinnorna, trots att de försökt hålla sina identiteter anonyma.

– Under den tiden var det väldigt många som fortfarande var under uppfattningen att vi hade gillrat någon slags fälla för honom. Det var bara hat, hela hela hela tiden, säger Sofia.

Polisen uppmanar Anna att lämna landet. Hon åker till Barcelona, där hon ska stanna tills saker ”lugnat ner sig”.

För Sofia känns det som om delar av omgivningen distanserar sig från henne.

– Människor runt omkring mig var rädda för att bli förknippade med mig. Många som jag kanske hade behövt allra mest övergav mig av rädsla för att det som drabbat mig skulle kunna påverka deras liv negativt, säger hon.

Hänsynslösa handlingar mot hennes vilja. Så beskriver Anna Ardin det som Assange utsatte henne för sensommaren 2010.

Under alla år som gått sedan 2010 har Anna och Sofia fortfarande utsatts för hat och hot från ett globalt drev. De har levt under sin förövares skugga. Eftersom de inte velat kommentera fallet före rättsväsendet haft sin gång har de inte ännu berättat sina historier fullt ut.

Utredningen togs upp och lades ner

När Julian Assange 2019 tvingas lämna Ecuadors ambassad i London, där han gömt sig i flera års tid, tas utredningen upp för en sista gång. Sofia, som då står kvar som ensam målsägande när Annas fall preskriberats, bedöms vara trovärdig, meddelar överåklagaren Eva-Marie Persson under en pressträff. Men efter att så lång tid gått är även de vittnesuppgifter från stödvittnen för svaga för att väcka åtal. Fallet läggs ner.

– För det han gjorde mot mig har jag förlåtit honom. Men han fortsätter att göra mig illa. Han fortsätter att förneka alla former av skuld, han fortsätter förneka att jag talar sanning fast han vet att jag gör det. Det är liksom ett pågående övergrepp, säger Anna.

– Å ena sidan så vill jag ju bara bli av med det här, och att det aldrig ska ha hänt och att det ska försvinna. Men samtidigt har det här tagit så mycket av mitt liv att jag vill att det ska erkännas att det faktiskt har hänt, säger Sofia.

Kalla Fakta sänds på TV4 och publiceras på TV4 Play och C More från klockan 19 ikväll

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Julian Assange