Nyförlöst med covid utkörd från BB i 25 minus

Av:  TT

Mongoliets premiärminister Uchnaagnijn Churelsuch. Arkivbild.
Mongoliets premiärminister Uchnaagnijn Churelsuch. Arkivbild.

Den covidpositiva kvinnan hade just fött barn när hon kördes ut från BB i bitande vinterkyla, iförd endast sjukhussärk och plasttofflor.

Skandalen skakar Mongoliet – och har nu tvingat premiärministern att avgå.

Mongolernas vrede har vuxit sig stark under veckan, sedan bilder på den till synes alldeles nyförlösta modern kablats ut i tv.

Den tunt klädda kvinnan, som testats positivt för covid-19, flyttades kort efter förlossningen till en infektionsklinik – men fick inte så mycket som en filt att täcka sig och sitt spädbarn med. Utetemperaturen? 25 minusgrader.

– Olyckligt nog begick vi ett misstag då vi skulle flytta den här modern. Det var hjärtskärande att se hur hon behandlades, säger premiärminister Uchnaagnijn Churelsuch, som nu lämnat in sin avskedsansökan.

Beskedet kom efter onsdagens protester, då omkring 5 000 personer demonstrerade utanför regeringsbyggnaden i huvudstaden Ulaanbaatar.

Det kustlösa Mongoliet rapporterade bara en handfull fall av covid-19 i fjol, vilket delvis förklarats med hårda gränskontroller. I november började inhemsk smittspridning dock rapporteras, något som följdes av en rad nedstängningar och hårdare restriktioner.

Publisert: