Nyheter

13 dödsfall i Norge - nya råd om vaccinering

Av: 

TT

Norska Läkemedelsverket justerar råden. I fortsättningen ska läkare överväga om de allra svagaste ska vaccineras eller inte. Arkivbild.
Norska Läkemedelsverket justerar råden. I fortsättningen ska läkare överväga om de allra svagaste ska vaccineras eller inte. Arkivbild.

NYHETER

I Norge har 13 bräckliga äldre personer avlidit sedan de vaccinerats mot covid-19. Norska Läkemedelsverket uppmanar nu läkare att överväga om de allra svagaste ska vaccineras eller inte.

Fyra dagar innan nyår blev den första personen i Norge vaccinerad mot covid-19 på Ellingsrudhjemmet i Oslo. Sedan dess har över 25 000 norrmän vaccinerats.

Redan i förväg var det känt att vaccinet kunde ge biverkningar, och nu har Läkemedelsverket i Norge fått in 29 rapporter om biverkningar. 13 rör dödsfall, nio allvarliga biverkningar och sju mindre allvarliga biverkningar.

Alla dödsfallen handlar om bräckliga, äldre patienter över 80 år - någon var över 90 år - på äldreboenden.

Steinar Madsen vid norska Läkemedelsverket säger att det ser ut som att några av de allra bräckligaste patienterna får så kraftiga biverkningar att det kan leda till att en väldigt allvarlig sjukdom blir ännu allvarligare, vilket eventuellt kan leda till dödsfall.

Läkemedelsverket har därför valt att justera råden för vilka som ska vaccineras.

– Läkarna måste nu noga överväga vem som ska vaccineras. De som är väldigt bräckliga och är i livets slutskede kan man låta bli att vaccinera efter en individuell prövning, säger Steinar Madsen till NRK.

Han betonar dock att många tusen svaga patienter har vaccinerats utan några biverkningar.

PODD Vaccinfrågorna

Aftonbladet Daily med vaccinforskaren Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: