Coronapandemin

Professorn om indiska corona-varianten: ”Kommer bli fler fall”

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Den indiska mutationen finns i Sverige – och sannolikt kommer det att bli fler fall.

– Det är svårt att helt och hållet hindra spridningen av en ny variant när den får fäste, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Däremot tror han inte att vi kommer att få någon fjärde våg före sommaren.

Fyra fall av den indiska virusmutationen, som har benämningen B.1.617, har hitintills konstaterats i Region Stockholm.

Virusvarianten, som har två mutationer på det så kallade spikproteinet, hålls under uppsyn då den kan bli problematisk.

– Den har potential att vara mer smittsam, och med sämre känslighet för antikroppar. Men vi vet inte säkert, har Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, tidigare sagt till DN.

Coronamardrömmen i Indien förvärras – nya rekordsiffror för både dödsfall och antal smittade rapporteras. De döda bränns på provisoriska bål i parker, på parkeringsplatser och alla andra ytor man desperat kan hitta.

Kan dyka upp fler

Under torsdagens presskonferens förklarade statsepidemiolog Anders Tegnell att man just nu testar kontinuerligt för att se om det finns fler fall av just den indiska varianten.

– Det kan säkert finnas enstaka tillfällen där ute där den här kan dyka upp, men så här långt är det väldigt få vi pratar om.

På frågan hur farlig den bedöms vara säger Anders Tegnell att det är under utredning.

– Varken vi eller någon annan har så mycket data för att säga om den är farligare än andra varianter eller inte.

Kommer dominera till sommaren

Även Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, tror att fler fall kommer att upptäckas.

– Det är nog sannolikt att det finns fler fall, och att det kommer att bli fler fall. Så har det varit när man upptäckt de andra varianterna. Först hittar man några stycken och sedan hittar man fler. Det är svårt att helt och hållet hindra spridningen av en ny variant när den får fäste.

På frågan om den indiska varianten kan bli den dominerande framöver, säger han att det inte är sannolikt – på kort sikt.

– Min bedömning är att den brittiska varianten kommer att dominera fram till och med sommaren. Sedan blir frågan hur det hela utvecklar sig i höst. Då får vi se hur effektiva den första generationens vacciner är mot olika varianter.

Vidare säger han att den data som nu finns att tillgå visar att vaccinerna fungera mycket bra mot den ursprungliga varianten och den brittiska.

– Men om den första generationens vacciner fungerar sämre mot någon variant, till exempel den indiska, så finns en risk att en sådan variant blir dominerande, säger han.

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, tror att de finns fler fall den indiska varianten i Sverige än de fyra som hittills bekräftats.

Då kan vi få en fjärde våg

Däremot tror Niklas Arnberg inte att den indiska varianten ökar risken för en fjärde våg innan alla över 18 har vaccinerats.

– Nu går vi från vinter till sommar och då minskar smittsamheten generellt för coronavirus. Vi kommer med stor sannolikhet att se en minskning av smittan från och med nu, och smittspridningen kommer sannolikt att ligga på en låg nivå, utan någon mer våg, fram till senhösten eller tidig vinter.

– Först då kan vi eventuellt drabbas av en fjärde våg om första generationens vacciner fungerar dåligt mot någon variant och om vi inte hunnit ta fram vacciner som kan fungera mot nya varianter.

Inte heller Niklas Arnberg kan svara säkert på om den indiska varianten är mer smittsam.

– Vi vet inte helt säkert. Men givet vad vi vet generellt om hur virus muterar och anpassar sig till en ny värdorganism, så är det rimligt att anta att nya varianter är mer smittsamma. Det kan ha att göra med att vissa mutationer gör att vissa varianter förökar sig mer effektivt i våra celler. Då kan fler virus utsöndras från våra luftvägar och risken ökar för att människor som är i närheten smittas.

En kvinna blir testad för covid-19 i Prayagraj, Indien. ”Situationen var under kontroll. Sedan kom denna andra våg som en storm” sa Indiens premiärminister Narendra Modi i ett tal till nationen tidigare i veckan.

PODD Coronakatastrofens Indien

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Coronainfernot: De döda ligger i rader på gatorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Niklas Arnberg

Anders Tegnell

Folkhälsomyndigheten

Vaccin

Coronaviruset

Covid-19