Åklagarmyndigheten

Ljudfiler uppges vara nya bevis mot Lundgren

Av: 

TT

Peter Lundgren vid rättegången i Jönköpings tingsrätt. Nu överklagas den friande domen om sexuellt ofredande. Arkivbild.
Peter Lundgren vid rättegången i Jönköpings tingsrätt. Nu överklagas den friande domen om sexuellt ofredande. Arkivbild.

NYHETER

Den friande domen mot EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD), som åtalats för sexuellt ofredande, överklagas av åklagaren.

Överklagan grundas på nytillkomna ljudfiler. Men filernas ursprung måste granskas, anser Lundgrens advokat.

Peter Lundgren anklagas för att ha ofredat en kvinnlig partikamrat på ett hotellrum i samband med Sverigedemokraternas valkonferens 2018.

Enligt åtalet drog Lundgren ner kvinnan i sitt knä, höll fast henne, förde in sina händer under hennes kläder och sade "ge mig en puss".

Peter Lundgren nekar till brottet, och har fått stöd av den berörda kvinnan. Under rättegången i Jönköpings tingsrätt sade kvinnan att åtalet gjorts mot hennes vilja.

Oklart, enligt rätten

Lundgren friades i tingsrättens dom i slutet av oktober. Rätten ansåg att det är oklart om han rörde vid kvinnan, och i så fall hur det skedde och under vilka förutsättningar.

Men nu överklagar åklagaren till Göta hovrätt, med nya uppgifter i den bevisning som man kommer att hänvisa till. Åklagaren begär att få tid på sig till den 15 januari för att arbeta med de nya uppgifterna.

"Nu kommer vi bearbeta materialet och genomföra ytterligare förhör", säger chefsåklagare Maria Sterup i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Den enda som vittnade i tingsrätten till stöd för åklagarens uppfattning var den tidigare SD-politikern Kristina Winberg.

Beskriver panik

Bevisningen som åklagaren arbetar med uppges bestå av filer med originalljud från telefonsamtal mellan Winberg och kvinnan som enligt åtalet blev ofredad. I samtalen beskriver kvinnan att Peter Lundgrens ovälkomna närmande gav henne panik.

– Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom, säger kvinnan enligt Expressen.

När det påstådda ofredandet blivit känt, petades Kristina Winberg från Sverigedemokraternas EU-vallista.

Peter Lundgrens advokat, Tor Åström, beskriver åklagarens överklagande som "väldigt tunt". Han påpekar att en ofullständig version av det aktuella telefonsamtalet spelades upp redan i tingsrätten.

"Kan manipuleras"

Advokaten anser att det är viktigt att klarlägga varifrån ljudfilen som åklagaren nu väntas åberopa kommer.

– Ljudfiler kan manipuleras av skickliga personer. Jag föreställer mig att om man ska uttala sig om filens autenticitet, så måste man kunna följa hur den vandrat, säger Tor Åström till TT.

Det är också viktigt att tänka på hur inspelningen gjorts, tycker advokaten.

– Det är någon som håller i telefonen, och någon som trycker på "rec" eller "stopp", säger Tor Åström och tillägger att det verkliga samtalet kan ha varit betydligt längre än inspelningen.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Åklagarmyndigheten