Las, lagen om anställningsskydd

Så ska regeringskaoset undvikas – hemliga datum inbokade

Politiskt storbråk om förändringarna av las

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Frågan om arbetsrätten riskerar att fälla Stefan Löfven.

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns det redan nu schemalagda träffar för förhandling med de övriga januaripartierna om den känsliga frågan.

– Nu blir det diskussioner mellan regeringen och januaripartierna, säger en källa.

Förändringarna i lagen om anställningsskydd har lett till ett politiskt storbråk där Stefan Löfven riskerar att falla.

Centerpartiet och Liberalerna kräver att den utredning som lades fram i somras blir lag – Vänsterpartiet hotar med att väcka misstroendeförklaring mot Löfven om så blir fallet.

Utredningen är nu ute på remiss och totalt ska 57 instanser tycka till om innehållet. Fackliga organisationer och näringslivsorganisationer återfinns bland de som får möjligheter att lämna synpunkter.

Statsminister Stefan Löfven sa senast i söndags att han inte kommer att lägga fram en utredning som är ”obalanserad” – vilket han anser att den som presenterades i somras är.

– Vi ska lyssna på alla remissinstanser, sa Stefan Löfven till Aftonbladet och underströk att den nuvarande balansen mellan parterna på arbetsmarknaden ska behållas.

Statsminister Stefan Löfven (S).

Strategin: Att tänja på förslagen

Men Annie Lööf (C) och Nyamko Sabuni (L) tänker inte kompromissa bort någon del i utredningen.

– Jag har redan förhandlat den här punkten med Socialdemokraterna. Vi har redan bra förslag på bordet, sa Annie Lööf.

Regeringen ska ha fått remissvaren senast om två veckor. Enligt uppgifter till Aftonbladet har det redan nu schemalagts tid för förhandling mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet.

– Det finns planerade träffar för förhandlingar efter den 26 oktober, säger en källa.

Löfvens strategi kommer under förhandlingarna vara att tänja på förslagen i utredningen så att den färdiga propositionen kan accepteras av Vänsterpartiet, enligt källan.

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet, dementerar att det finns några inbokade träffar.

– Dessa uppgifter är felaktiga. Låt mig vara tydlig: Det varken finns eller har funnits några inplanerade möten om förhandling om utredningen om en moderniserad arbetsrätt och omställning. Vi hoppas fortfarande att parterna kan komma överens, annars genomförs den gedigna utredningen, vilket tydligt framgår av JA-avtalet.

Centerledaren Annie Lööf.

Har löpande kontakt

Januaripartierna hoppas att frågan inte ska landa på deras bord. Förhoppningen är istället att arbetsmarknadens parter ska inleda nya förhandlingar för att lösa frågan sinsemellan.

Det finns dock inga uppgifter om några planerade förhandlingar mellan parterna.

Frågan hanteras på arbetsmarknadsdepartementet. Jennie Zetterström, pressekreterare åt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) bekräftar att det finns möten inplanerade med januaripartierna.

”Vi har ju ett samarbete kring många olika frågor i JA och självklart har vi löpande möten kring allt detta”, skriver hon i ett mejl. Hon tillägger att det inte pågår någon medling från departementets sida.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

LÄS VIDARE

KD redo att väcka misstroende mot regeringen

ÄMNEN I ARTIKELN

Las, lagen om anställningsskydd

Stefan Löfven

Arbetsrätt

Socialdemokraterna

Liberalerna

Centerpartiet

Miljöpartiet