Arbetsmarknadspolitik

Gulan Avci byter politikområde – mitt i las-krisen

Av: 

Olof Svensson

Gulan Avci (L).
Gulan Avci (L).

NYHETER

Liberalen Gulan Avci har uppmanat till försiktighet i stridsfrågan om las och arbetsrätt.

Nu byter hon hastigt politikområde och hoppar av som arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Avci vill inte låta sig intervjuas om beslutet.

Liberalerna meddelade i dag att ett av partiets toppnamn, Gulan Avci, byter politikområde. Från att ha ansvarat för partiets arbetsmarknadspolitik ska hon nu arbeta med skattefrågor.

Hon lämnar också posten som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

– Det har varit väldigt stimulerande, men också väldigt arbetsamt, att som arbetsmarknadspolitisk talesperson arbeta för att se till att fler får en sysselsättning och egen försörjning. Jag ser nu fram emot att genom skattepolitiken få ta mig an samma frågeställningar, säger hon i ett pressmeddelande.

Skrev i intern L-grupp för två dagar sedan

Gulan Avci har hanterat den glödheta frågan om las och arbetsrätten – som riskerar att utmynna i regeringskaos. För bara två dagar sedan skrev hon ett långt inlägg i en intern Facebook-grupp för Liberalerna. I inlägget står det inget om att hon planerar att byta politiskt ansvarsområde - däremot uppmanar hon till försiktighet i las-frågan.

”Just nu anser jag att debatten är rätt aggressiv och vi riskerar att hamna i en situation där vi framstår som motståndare till dessa fackförbund” skrev hon och syftade på förbunden i TCO och SACO.

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson, partiledare Nyamko Sabuni och Gulan Avci – som nu hoppar av som arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Hon skriver också att det nu är viktigt att vänta på att remissvaren om las-utredningen. Svaren ska komma in senast den 26 oktober.

”Självklart ska vi analysera remissvaren och vara beredda att göra mindre ändringar - så länge det inte ruckar i huvuddragen i det politiska innehållet, och lagstiftningen ska genomföras under mandatperioden” skrev hon.

Splittring i Liberalerna om las-frågan

Aftonbladet fick under dagen uppgifter om att Avcis planer att hoppa av. Hon har dock inte velat ställa upp på en interjvu.

Partiledare Nyamko Sabuni har hållit en rak linje i frågan om las och arbetsrätten. Den innebär att hon inte tänker förhandla med de övriga januaripartierna - hon vill heller inte kompromissa något om innehållet i las-utredningen som presenterades i somras.

– Vi kommer göra lag av denna utredning om parterna inte kommer överens, sa hon till Aftonbladet i början av oktober.

Frågan har dock kommit att orsaka splittring i partiet. I helgen gick ett tungt namn i Liberalerna, Anna Starbrink, regionråd i Stockholm, ut och varnade för att partiets linje att inte förhandla kan leda till en regeringskris.

”Nyttan med att i varje detalj hålla fast vid utredningsförslaget kring arbetsrätten står inte i proportion till den skada för arbetsmarknaden, näringslivet och framförallt människors vardag som ett politiskt kaos riskerar att föra med sig” skrev hon på sin blogg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmarknadspolitik

Gulan Avci

Arbetsrätt

Nyamko Sabuni