Publicerad:
Uppdaterad:

Brittisk lag ska stoppa dömda EU-medborgare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Storbritanniens inrikesminister Priti Patel. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Storbritanniens inrikesminister Priti Patel. Arkivbild.

Storbritannien kommer att införa nya hårdare regler för EU-medborgare med brottsregister. Bland annat förbjuds den som dömts till minst ett års fängelse inträde i landet.

– EU-regler har alltför länge tvingat oss att tillåta farliga utländska kriminella att gå på våra gator, säger inrikesminister Priti Patel.

Den 1 januari nästa år, när Storbritanniens informella medlemskap i EU upphör, är britterna inte längre bundna av EU:s regler om fri rörlighet. Från och med då vill den brittiska regeringen göra det svårare för EU-medborgare som har dömts för brott att komma in i landet.

De som dömts till fängelse i minst ett år kan portas helt och hållet, medan andra som dömts också kan nekas inresa, där kan bedömningar göras från fall till fall.

Det kan till exempel gälla den som dömts under den senaste tolvmånadersperioden, återfallsförbrytare av mindre brott eller någon vars inresa kan strida mot allmänhetens bästa.

– Storbritannien kommer att bli säkrare tack vare hårdare och mer rättvisa gränskontroller där utländska brottslingar behandlas efter samma regler oavsett var de kommer ifrån, säger Patel.

Under torsdagen ska det nya lagförslaget presenteras i parlamentet.

En förutsättning för att lagen ska kunna efterlevas är att Storbritannien även efter 1 januari får tillgång till EU-ländernas databaser med information om brottslingar. En avtalslös brexit kan sätta stopp för den tillgången.

Publicerad:
Publicerad: